De legendarische Elfstedentocht van 1985

De winterse kou verdwijnt langzaam uit Nederland, waardoor de hoop op een Elfstedentocht weer ver weg lijkt. Maar precies veertig jaar geleden vond de dertiende editie van deze legendarische tocht plaats.

Een maand eerder, op 20 januari 1985, stonden de schaatsers al klaar voor de Elfstedentocht, maar helaas moest deze vanwege dooi worden afgelast. Op 21 februari ging de tocht alsnog van start, 22 jaar na de vorige editie, en heel Nederland was in rep en roer.

De Nederlandse Spoorwegen zette extra treinen in om zoveel mogelijk mensen naar Friesland te vervoeren. Er was zelfs de mogelijkheid om ’s nachts met de trein te vertrekken om de Elfstedentocht bij te wonen. De krantenadvertentie in het Parool luidde: “Eindelijk weer een Elfstedentocht, ook NS zet zijn beste beentje voor”.

Er werd alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit historische evenement. Zelfs op luchthaven Schiphol werden de beelden van de tocht uitgezonden op de beeldschermen in de lounge. Bordjes met uitleg in het Engels werden geplaatst om buitenlandse reizigers te informeren over de Elfstedentocht.

Afwezige Kamerleden

Ook in de Tweede Kamer werd rekening gehouden met de Elfstedentocht. Het debat over korting op ziektegeld werd een kwartier voor de finish van de tocht geschorst, zodat Kamerleden en bewindslieden de finish konden volgen en Evert van Benthem konden zien winnen. Veel Kamerleden waren die dag afwezig vanwege “een werkbezoek aan de elf Friese steden”.

In Friesland was er een enorme drukte. Souvenirwinkels draaiden goede omzetten en er waren speciale truien en postzegels verkrijgbaar ter ere van de Elfstedentocht van 1985. Zelfs bussen met schaatsers die op weg waren naar Polen voor de Alternatieve Elfstedentocht keerden om om de historische tocht in Nederland bij te wonen.

Plaats een reactie