Klimaatverandering en een gebrek aan vrijwilligers hebben het schaatsen op natuurijs in Nederland in zwaar weer gebracht. Om deze uitdagingen aan te pakken, lanceert de Nederlandse schaatsbond, KNSB, de Club van Natuurijs. Deze club is opgericht om ijsverenigingen in het hele land te ondersteunen.
“De schaarse momenten dat we kunnen schaatsen moeten we met elkaar zien te benutten”, zegt Jurre Trouw namens de KNSB.
De Club van Natuurijs zal meer dan 400 aangesloten ijsclubs helpen door vrijwilligers te werven en op te leiden, kennis en expertise te delen en onderlinge ondersteuning te bieden. Iedereen kan de club steunen door lid te worden voor slechts 15 euro per jaar.
“Het is nodig, want we zien een toename van wet- en regelgeving, het vinden van vrijwilligers is een probleem, het is financieel lastig”, zegt Trouw. “En we zien een toenemende vraag om te innoveren. Met de Club van Natuurijs hopen we daar een slinger aan te kunnen geven.”
‘Te weinig kou’
“Ik denk dat alle Nederlanders zich wel zorgen maken. Te weinig winters, te weinig kou”, zegt Henk Angenent, lid van de Club van Natuurijs en winnaar van de Elfstedentocht in 1997.
Nee, de club zal de opwarming van de aarde niet oplossen, zegt Angenent. “Maar wat deze club wel kan doen op het moment dat het vriest, is zorgen dat die ijsvloer zo snel mogelijk gemaakt wordt.”
Angenent prijst de ijsvereniging in Winterswijk, waar al na een nacht vorst in november kon worden geschaatst. Meer dan 200 verenigingen openden aan het begin van het jaar kortstondig hun ijsbaan, maar dat was van korte duur.
“We hebben normen van zeven centimeter ijs. Misschien mag je daar wel iets toleranter in zijn. Want wat kan er gebeuren? Je kunt er doorheen zakken en dan sta je met je schaatsen in de bagger.”
Het ene ijs is sterker dan het andere, zegt Angenent. “Dus dan kun je met die eisen ook een beetje sjoemelen. Die kennis moet overgedragen worden. En daar is uiteindelijk deze club voor.”
Natuurlijk, een kunstijsbaan is ook mooi, zegt Yvonne van Gennip, voormalig schaatsster en olympisch kampioene. “Daar kun je gewoon altijd op. Maar het weegt niet op tegen natuurijs.”
Van Gennip: “We moeten het echt van de kleine momentjes gaan hebben. Door de krachten te bundelen en innovaties te delen denk ik dat we een heel eind kunnen komen om die momenten juist te benutten.”
Elfstedentocht?
En de Elfstedentocht?