Wereldkampioenen Joy Beune en Jordan Stolz verrassen bij debuut op WK allround

Bij een eerste blik lijken Joy Beune en Jordan Stolz weinig gemeen te hebben. De één is wereldkampioen op de 5.000 meter, de ander is gespecialiseerd in de korte afstanden. Toch delen ze sinds vandaag een overeenkomst: beide schaatsers slaagden erin om bij hun debuut op het WK allround de wereldtitel te veroveren.

“Ik heb het gemanifesteerd,” lachte Beune terwijl ze haar gouden nagellak liet zien. “Ik vond het een risico om te doen, maar ook wel grappig. En ik ging alleen voor goud, vandaar de kleur goud.”

De 19-jarige Stolz manifesteerde niet, maar had gewoon een goed doordacht plan om zijn grote doel te bereiken: wereldkampioen allround worden.

Zowel Beune als Stolz moesten knokken op de laatste afstand van het allroundtoernooi. “Alles doet pijn, het zuur zit echt overal,” zei de 24-jarige Beune nadat ze toch nog de snelste tijd op de 5.000 meter had neergezet. “Ik kan even niets meer.”

Beune, wereldkampioene op de 5.000 meter, had het moeilijk op de slotafstand. “Voor mijn doen was het een langzame start en de rondjes gingen ook niet makkelijk, maar het was goed genoeg.”

Stolz maakte zich zorgen tijdens de 10.000 meter

Ook Stolz had wat angstige momenten op de 10.000 meter, waarbij hij een voorsprong van ruim dertig seconden moest verdedigen op Patrick Roest. “Toen hij 200 meter voor me reed en 29’ers ging rijden, begon ik me een beetje zorgen te maken.”

Maar Roest kon zijn versnelling niet vasthouden en Stolz bleef rondjes van 31 klokken. “Tijdens de race was ik verrast. Maar als je merkt dat het goed gaat, voel je je ook vermoeider.” Dus probeerde de Amerikaan alleskunner er niet aan te denken.

“En met nog twee ronden te gaan wist ik dat ik zou winnen, als ik gewoon overeind zou blijven.”

De wereldtitel van Stolz heeft ook een klein Nederlands tintje. Hij is namelijk lid van de ploeg van trainer Jillert Anema, AH-Zaanlander. “Ik heb in de zomer met hem getraind, in de winter niet zoveel meer. Maar iedereen om me heen die me gesteund heeft, heeft bijgedragen aan dit succes.”

Beune blij met inzichten van Nuis

Voor Beune was vriend Kjeld Nuis belangrijk voor haar succes op het WK, vertelde ze na haar baanrecord op de 1.500 meter. “Ik denk dat Kjeld het beste kan laten zien hoe je tegenstanders rijdt en toen dacht ik: ik moet gewoon gebruikmaken van mijn tegenstander vandaag. Dat pakte heel goed uit.”

Plaats een reactie