Miho Takagi leidt na wereldtitel sprint ook bij WK allround

Na het behalen van de wereldtitel sprint heeft Miho Takagi ook de leiding genomen bij de WK allround in Inzell. De 29-jarige Japanse was veruit de snelste op de 500 meter van het allroundtoernooi.

Antoinette Rijpma-de Jong is na de eerste afstand de beste Nederlandse in het klassement, ze staat op de vierde plaats.

Ervaring met combinatie sprint en allround

Dit is niet de eerste keer dat Takagi deelneemt aan zowel de WK sprint als de WK allround. In 2019 deed ze dat ook, maar toen zat er een paar weken tussen de twee toernooien. In Inzell rijdt de Japanse nu voor het eerst de twee vierkampen direct achter elkaar.

Het was te verwachten dat Takagi, die de WK allround al eens won in 2018, op de kortste afstand een groot gat zou slaan met haar concurrenten.

De regerend wereldkampioene 1.000 en 1.500 meter was in de slotrit gekoppeld aan Marijke Groenewoud, die haar debuut maakt op de WK allround, en ze reed hard weg bij de Nederlandse.

Met een tijd van 37,56 was ze bijna een halve seconde sneller dan de nummer twee, Han Mei uit China. Groenewoud klokte 38,64 en behaalde daarmee de zesde tijd.

Vierde plaats voor Rijpma-de Jong

Naast Takagi wordt ook Rijpma-de Jong gezien als favoriete voor het goud. In haar carrière heeft ze al zes keer deelgenomen aan een WK allround en stond ze vier keer op het podium, telkens als derde. Op de 500 meter reed ze een goede tijd: 38,35. Hiermee staat ze op de vierde plaats.

“Het was een redelijke rit”, concludeerde Rijpma-de Jong. “Het was niet perfect, niet geweldig. Ik had graag nog iets sneller gereden, zodat het gat kleiner zou zijn.”

Op de 3.000 meter later vandaag moet Rijpma-de Jong 4,74 seconden goedmaken op Takagi om de leiding in het klassement over te nemen.

Joy Beune, die net als Groenewoud haar debuut maakt op de WK allround, had als doel om de 500 meter zo goed mogelijk af te leggen. De wereldkampioene 5.000 meter hoopte op een tijd onder de 39 seconden en dat lukte. Met 39,17 wist ze de schade redelijk te beperken en eindigde ze als tiende.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Plaats een reactie