Joy Beune domineert bij WK allround met baanrecords in Inzell

Joy Beune laat zien in topvorm te verkeren tijdens het WK allround in Inzell, het hoogtepunt van het schaatsseizoen. Na het verbreken van het baanrecord op de 3.000 meter, was ze ook onverslaanbaar op de 1.500 meter met een tijd van 1.52,65.

Met haar overwinning op de 1.500 meter neemt Beune de leiding in het klassement over van Marijke Groenewoud.

“Het verbreken van nóg een baanrecord is ongelofelijk”, aldus Beune. “Ik had verwacht dat ik beter zou presteren op de vijf kilometer, maar dit is een geweldige start.” Het oude baanrecord stond op naam van Ireen Wüst met een tijd van 1.52,81 in 2019.

Tussen Beune en Groenewoud in het klassement staat verrassend de Chinese Han Mei, die ook een sterke 1.500 meter reed. Het verschil tussen Beune en Han op de 5.000 meter is 2,76 seconden.

Rijpma-de Jong op de vierde plaats

Groenewoud moet 3,10 seconden goedmaken op Beune, de huidige wereldkampioen op de 5.000 meter. Antoinette Rijpma-de Jong, die normaal gesproken uitblinkt op de 1.500 meter, wist niet op te klimmen in het klassement en staat vierde met een achterstand van 3,35 seconden op Beune.

Rijpma-de Jong nam het op tegen Han op de 1.500 meter en werd verslagen door de Chinese, die een tijd van 1.52,97 neerzette. Rijpma-de Jong finishte in 1.53,45.

Alleen de beste acht vrouwen uit het klassement zullen later op de dag nog de afsluitende 5.000 meter rijden. Groenewoud, Beune en Rijpma-de Jong staan momenteel op de eerste, derde en vierde plaats en zullen daarbij zijn.

In de laatste rit zullen Beune en Han tegen elkaar strijden. Groenewoud en Rijpma-de Jong zullen het in de voorlaatste rit tegen elkaar opnemen.

Miho Takagi trekt zich terug

Voor Miho Takagi bleek het WK allround na de WK sprint toch te zwaar te zijn. Hoewel ze gisteren nog de 500 meter won, was het duidelijk dat de Japanse vermoeid was tijdens de 3.000 meter.

Haar coach Johan de Wit heeft aangekondigd dat Takagi zich terugtrekt uit het toernooi, nadat ze na de eerste dag op de derde plaats stond in het klassement, ondanks haar wereldtitel op de sprint.

Bekijk de uitslagen per afstand en de actuele stand van het WK door hieronder te navigeren met de pijltjes naar links en rechts:

Plaats een reactie