Jordan Stolz domineert WK allround in Inzell

Jordan Stolz heeft een indrukwekkende voorsprong opgebouwd tijdens het WK allround in Inzell. De 19-jarige Amerikaan was op de 1.500 meter duidelijk de beste en zal op de afsluitende 10.000 meter een voorsprong van 33,38 seconden verdedigen op Patrick Roest.

“Dat is een aanzienlijk gat,” weet Roest. “Maar ik zou niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat ik het niet ga proberen. Het lijkt bijna onmogelijk, maar ik zal blijven vechten.”

Stolz en Roest reden tegen elkaar in de laatste rit en de Amerikaan had aangekondigd dat hij op de 1.500 meter nog meer tijd wilde winnen op de Nederlander. Met een sterke start creëerde Stolz al snel een groot verschil met Roest, die niet kon volgen.

Met een tijd van 1.41,77 won Stolz de 1.500 meter en verbeterde hij tevens het baanrecord van Thomas Krol uit 2019 (1.42,58). Roest probeerde in de laatste ronde nog wat schade te beperken door zijn armen los te gooien. Hij eindigde in 1.43,37 en moest dus 1,59 seconden toegeven op Stolz.

Roest, drievoudig wereldkampioen allround, keek hier niet meer van op. “Eén man verrast iedereen,” zei hij al op de ochtend van de laatste dag, verwijzend naar Stolz. “En daar kan ik niets aan veranderen.”

Grote voorsprong na eerste dag

Stolz had op de eerste dag al indruk gemaakt met een baanrecord op de 500 meter en een solide 5.000 meter. Hiermee had hij al een aanzienlijke voorsprong opgebouwd in het klassement.

Stolz, wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter, besloot bewust om het WK sprint deze week over te slaan. De Amerikaan ziet het allrounden als de basis van internationale toernooien en beschouwt dit toernooi daarom als prestigieuzer dan de sprintvierkamp.

Hij wil in Inzell in de voetsporen treden van zijn illustere landgenoten Eric Heiden, Eric Flaim, Chad Hedrick en Shani Davis door de allroundtitel te veroveren.

Afscheidnemende Pedersen op derde plaats

Op de derde plaats in het klassement staat Sverre Lunde Pedersen. De 31-jarige Noor, die na het WK allround een punt achter zijn carrière zet, behield met een sterke 1.500 meter (1.43,97) zijn voorsprong op landgenoot Hallgeir Engebraten.

Voor Chris Huizinga en Kars Jansman zit het allroundtoernooi er al op. De twee Nederlanders staan na drie afstanden niet in de top-8 en zullen daarom niet starten op de afsluitende 10.000 meter.

Huizinga en Jansman waren aan elkaar gekoppeld op de 1.500 meter en konden zich niet meten met de top. Huizinga won de race met een tijd van 1.46,21, terwijl Jansman eindigde in 1.47,39.

Plaats een reactie