Jenning de Boo neemt leiding bij WK sprint over van Canadees Dubreuil

Jenning de Boo heeft met een indrukwekkende tweede 500 meter de leiding bij de WK sprint overgenomen van de Canadees Laurent Dubreuil.

De Nederlandse sprint sensatie van dit seizoen snelde in de laatste race naar 34,27 seconden en versloeg daarmee Dubreuil, die een tijd van 34,47 neerzette.

De pas 20-jarige De Boo had op de eerste dag van de WK sprint in Inzell veel energie verbruikt en had verwacht de volgende dag “met een katergevoel” wakker te worden, maar tot zijn verbazing voelde hij zich juist goed. “Ik voel me verrassend goed,” zei hij al op vrijdagochtend.

‘Wat een verschil’

Misschien had een “dipje in een ijskoud meertje” op de donderdagavond daar wel aan bijgedragen. “Wat een verschil met gisteravond,” glimlachte De Boo na de tweede 500 meter.

Het verschil op de afsluitende 1.000 meter met Dubreuil, de nummer twee in het klassement, is slechts 0,07 seconden. “Dat wordt nog spannend,” aldus De Boo.

Kjeld Nuis was op de tweede 500 meter gekoppeld aan Ning Zhongyan en de Nederlander kon de Chinees niet bijhouden. Ning snelde naar 34,47, dezelfde tijd als Dubreuil. Nuis klokte 34,97 en zakte naar de vijfde plaats in het klassement. “Dit is niet het weekend waar ik op gehoopt had,” was Nuis duidelijk.

Ning staat met nog één afstand te gaan op de derde plaats en maakt ook nog kans op goud. Het verschil met De Boo is 0,13 en Ning zal vooral moeten profiteren van zijn 1.000 meter.

Wennemars beter dan gisteren

Voor Joep Wennemars was een goede klassering na de eerste dag al uitgesloten. Op de 500 meter verloor hij al veel tijd en op de 1.000 meter kwam hij ten val, maar wist toch nog te finishen.

Zijn tweede 500 meter was met 34,80 seconden aanzienlijk beter dan zijn eerste, maar hij staat nog steeds op de voorlaatste plaats in het klassement.

De WK sprint wordt afgesloten met de 1.000 meters. De vrouwen beginnen om 19.55 uur, de mannen om 20.50 uur.

Morgen starten de WK allround, maar ook dan wordt er eerst gesprint. De vrouwen en mannen beginnen met de 500 meter, gevolgd door de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen.

Het schaatsweekend in Inzell en daarmee het hele schaatsseizoen wordt zondag afgesloten, na de 1.500 meters en de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen.

Bekijk de uitslagen per afstand en de WK-stand door hieronder met de pijltjes naar links en rechts te klikken:

Plaats een reactie