WK Schaatsen in Inzell: Vooruitblik op het Laatste Toernooi van het Seizoen

Met de lente in de lucht beginnen de schaatsers vandaag aan hun laatste toernooi van het seizoen in Inzell. Eerst zullen de sprinters strijden voor hun WK, gevolgd door de allrounders in Zuid-Duitsland, ook een WK.

De baan in Inzell is sinds 2011 overdekt, daarvoor werden er elf titeltoernooien in de buitenlucht gehouden. Bekende schaatsers zoals Rintje Ritsma en Barbara de Loor behaalden er wereldtitels, terwijl anderen zoals Bob de Jong en Ireen Wüst goud wonnen in de overdekte Max Aicher Arena.

Bekijk hieronder een vooruitblik op het WK sprint met Mark Tuitert:

In de Duitse Alpen zal slechts één titelverdediger aan de start verschijnen voor het WK sprint en allround. Nils van der Poel stopte na zijn wereldtitel in Hamar in 2022, terwijl Thomas Krol en Irene Schouten recentelijk hun schaatsen hebben opgeborgen.

Jutta Leerdam, de regerend wereldkampioene sprint, zal wel aanwezig zijn en wordt opnieuw gezien als een kanshebber voor de titel, vooral als haar enkelblessure haar niet langer hindert. Leerdam won vorige maand brons op de 1.000 meter bij de WK afstanden in Calgary.

Kok heeft al een wereldtitel binnen

Na Leerdam (2022), Jorien ter Mors (2018) en Marianne Timmer (2004) hoopt Femke Kok de vierde Nederlandse wereldkampioene sprint te worden.

Kok heeft het hele seizoen goed gepresteerd en verlengde vorige maand haar wereldtitel op de 500 meter in Calgary met een Nederlands record.

Bekijk hieronder het programma van het WK sprint en allround:

Voor Kok wordt het haar tweede deelname aan het WK sprint, dat sinds 2020 slechts om de twee jaar wordt gehouden. In 2022 eindigde ze als tweede. Isabel Grevelt maakt haar debuut op het WK, nadat ze bijna twee weken geleden de nationale titel in Thialf veroverde.

De grote concurrente voor de Nederlandse vrouwen is Miho Takagi, de wereldkampioene sprint van 2020. De Japanse is ook olympisch kampioene op de 1.000 meter en presteert goed op de kortste afstand.

Niet voor niets eindigde ze als tweede op de olympische 500 meter. Ook de Amerikaanse Kimi Goetz behoort tot de kanshebbers voor de titel.

Bekijk hieronder de wereldtitels van Kok (500 meter) en Takagi (1.000 meter):

Bij de mannen ontbreekt een uitgesproken favoriet nu de Amerikaan Jordan Stolz heeft gekozen voor de WK allround. Tatsuya Shinhama was een van de kanshebbers, maar de Japanse wereldkampioen van 2020 kwam deze week zwaar ten val in Inzell.

Plaats een reactie