Jenning de Boo droomt van wereldtitel na sterke start bij WK sprint

Jenning de Boo kan na de eerste afstand bij de WK sprint nog steeds dromen van de wereldtitel. Hij reed op de 500 meter in 34,65 naar de derde tijd en was 0,18 seconden langzamer dan de Canadese favoriet Laurent Dubreuil.

Dubreuil legde met 34,47 de beste basis voor zijn eerste wereldtitel, maar WK-debutant De Boo heeft ook nog een goede uitgangspositie.

Marek Kania was met 34,56 ook sneller dan de jonge Nederlander, maar de Pool heeft op papier een mindere 1.000 meter in de benen. De 20-jarige De Boo is Nederlands kampioen op die afstand.

Nuis: ‘Kans op wereldtitel weg’

De Nederlands kampioen sprint, Kjeld Nuis, kijkt na de eerste afstand al tegen een aanzienlijke achterstand aan. De ervaren Nuis is vooral een man van de 1.000 meter en moest de schade op de 500 meter beperkt houden.

Dat lukte niet. Met 34,96 was hij bijna een halve seconde langzamer dan Dubreuil. Op de kilometer moet Nuis dus een seconde goedmaken op de Canadees.

Nuis, die twee weken geleden bij de NK nog in topvorm verkeerde, baalde flink van zijn rit. “Ik schaam me wel een beetje. De kans op de wereldtitel is weg”, reageerde hij.

Ook De Boo was ondanks zijn derde tijd niet helemaal tevreden met zijn rit. “Het is frustrerend, want ik weet dat er meer in zit”, zei hij.

Joep Wennemars verloor ook veel tijd op de 500 meter. Met 35,18 gaf hij 0,71 seconden toe op Dubreuil. Voor de WK-debutant is de wereldtitel daardoor al ver weg.

Ning Zhongyan deed het wel verrassend goed op de 500 meter. De Chinees, die het vooral moet hebben van de 1.000 meter, klokte met 34,82 een persoonlijk record.

Omdat het wereldkampioenschap sprint pas na vier afstanden (twee keer een 500 meter en twee keer een 1.000 meter) beslist wordt, kan het toernooi nog veel kanten op. Later vanavond (21.20 uur) rijden de mannen de 1.000 meter.

Stolz rijdt allroundtoernooi

Omdat wonderkind Jordan Stolz heeft gekozen voor de WK allround, was er vooraf geen uitgesproken favoriet voor de titel.

Tatsuya Shinhama behoorde vooraf tot de kanshebbers, maar de Japanse wereldkampioen van 2020 kwam deze week zwaar ten val in Inzell en brak een rugwervel.

Zonder Stolz en Shinhama leek Laurent Dubreuil vooraf al de grootste uitdager van de Nederlanders in Inzell. Na de eerste 500 meter heeft ook de Chinees Ning zich gemeld als titelkandidaat.

Plaats een reactie