Femke Kok begint sterk aan WK sprint met baanrecord op 500 meter

Femke Kok heeft een indrukwekkende start gemaakt op het WK sprint met een ijzersterke 500 meter. De tweevoudig wereldkampioen op de kortste afstand verbrak het baanrecord in Inzell met een tijd van 37,07 seconden. Hiermee was ze 0,06 seconden sneller dan haar Japanse concurrent Miho Takagi, die ook een sterke opening neerzette.

Titelverdediger Jutta Leerdam wist de schade op de 500 meter te beperken, aangezien ze vanavond vooral op de 1.000 meter haar winst moet pakken.

Met een tijd van 37,41 eindigde Leerdam als vijfde en was ze 0,34 seconden langzamer dan Kok. Op de kilometer heeft ze echter de kans om tijd terug te winnen op haar concurrenten, waardoor ze nog steeds kans maakt op de wereldtitel.

Isabel Grevelt kon in haar race tegen Takagi niet opboksen tegen de ervaren Japanse, die met 37,13 net boven haar persoonlijk record bleef en zo een sterke basis legde voor het sprinttoernooi. Later vanavond zullen Kok en Takagi het tegen elkaar opnemen op de 1.000 meter.

Grevelt, die onlangs de nationale sprinttitel veroverde, eindigde bij haar WK-debuut met een tijd van 38,03 en heeft daarmee een aanzienlijke achterstand op de kanshebbers voor het podium.

Het wereldkampioenschap sprint wordt pas na vier afstanden (twee keer 500 meter en twee keer 1.000 meter) beslist, waardoor het toernooi nog alle kanten op kan gaan. Duidelijk is wel dat Kok en Takagi goed gepositioneerd zijn.

Leerdam nam het in de laatste race op tegen een van haar concurrenten, Kimi Goetz. De Amerikaanse, die net als Leerdam sterker is op de 1.000 meter, was met 37,98 bijna een seconde langzamer dan Kok.

Ook outsiders Kim Min-Sun en Erin Jackson waren beduidend trager dan Kok en Takagi, met een achterstand van ongeveer drie tienden op de favorieten voor de titel.

Leerdam hoopt dit weekend haar wereldtitel op de sprint te verdedigen. Hoewel ze tot de kanshebbers behoort, is ze vanwege haar wisselvallige seizoen niet de absolute topfavoriet.

De 25-jarige schaatsster heeft het hele seizoen al te kampen met een blessure aan haar linkerenkel, wat haar prestaties heeft beïnvloed. Vorige maand verloor ze haar wereldtitel op de 1.000 meter.

Toch sluit Leerdam niet uit dat ze zichzelf vrijdagavond opnieuw wereldkampioen sprint mag noemen. “Dat zou ik wel knap van mezelf vinden, ik denk dat het kan. Ik ga er absoluut voor,” verklaarde ze voor aanvang van het toernooi.

Plaats een reactie