Unieke beelden van de Elfstedentocht onthuld na 38 jaar

Een groepje mannen wist destijds een bijzondere plek te vinden waar de NOS niet kon filmen tijdens de Elfstedentocht. Op 26 februari 1986 legden Sander Nieuwhof, Oene Krist en Joop Bijlsma per toeval de ontsnapping van Evert van Benthem vast, die later de race zou winnen. Na bijna vier decennia zijn deze historische beelden gedigitaliseerd en overgedragen aan het Fries Film & Audio Archief.

De drie mannen stonden op een strategische locatie tussen Wier en Vrouwenparochie te wachten op de kopgroep, wetende dat de NOS daar niet kon komen. “De bruggen waren te laag voor de filmploeg, waardoor ze vast kwamen te zitten”, aldus Krist tegen Omrop Fryslân.

Op het juiste moment reed Van Benthem weg uit de kopgroep, precies op de plek waar Nieuwhof, Krist en Bijlsma stonden. De beelden lagen jarenlang in het archief van Nieuwhof, maar zijn nu overgedragen aan het filmmuseum in Leeuwarden.

Deze unieke ontsnapping van Van Benthem, vastgelegd door Nieuwhof, Krist en Bijlsma, is nu eindelijk onthuld na al die jaren.

De mannen hadden alles tot in de puntjes voorbereid, zelfs het aanvragen van een vergunning om daar te mogen filmen. Bijlsma reed, Krist hield alles in de gaten en Nieuwhof filmde vanuit de Jeep met een open dak. Het moment waarop Van Benthem zijn voorsprong vergrootte, was voor hen een onvergetelijk moment.

De beelden zijn nooit op televisie vertoond, ondanks interesse van de NOS. Na 38 jaar zijn ze eindelijk gedigitaliseerd en bijgewerkt, waardoor deze historische beelden nu voor het publiek beschikbaar zijn.

Plaats een reactie