Isabel Grevelt op koers voor nationale sprinttitel en WK-ticket

Isabel Grevelt heeft alle kans om vanmiddag haar eerste nationale sprinttitel te behalen en een ticket te veroveren voor het WK sprint. De 21-jarige schaatsster leidt na drie afstanden in het klassement en kan op de 1.000 meter, haar beste afstand, de overwinning veiligstellen.

Marrit Fledderus won de tweede 500 meter in Thialf in 37,75 seconden, maar Grevelt gaf met 38,02 seconden weinig toe. Hierdoor behoudt Grevelt een voorsprong van 0,22 seconde op de slotafstand, een aanzienlijke marge. Dione Voskamp staat derde na drie van de vier afstanden, met een achterstand van 0,73 seconde.

Topfavorieten afwezig

Tijdens de Daikin NK sprint strijden de schaatsers voornamelijk om de laatste startbewijzen voor het WK sprint (7-8 maart in Inzell). Voor de mannen zijn er twee tickets beschikbaar, terwijl de vrouwen vechten om één startplek.

Het sprinttoernooi bij de vrouwen is echter flink verzwakt, aangezien de twee beste Nederlandse sprintsters afwezig zijn.

Wereldkampioen Jutta Leerdam heeft het toernooi overgeslagen, aangezien ze zich al heeft geplaatst voor het WK sprint. Hetzelfde geldt voor Femke Kok, die vorige week haar wereldtitel op de 500 meter heeft verlengd en daardoor een aanwijsplaats heeft gekregen.

Grevelt heeft zich op de eerste dag ontpopt als de grootste kanshebber voor het laatste ticket, vooral dankzij haar sterke 1.000 meter.

De strijd om de WK-tickets bij de mannen belooft spannender te worden, gezien het hoge niveau en de kleine verschillen op de eerste dag.

Kjeld Nuis leidt, maar Joep Wennemars en Merijn Scheperkamp zitten hem op de hielen. Ook debutant Tim Prins maakt nog kans op een WK-ticket.

Tijdens de tweede 500 meter, die om 15.50 uur begint, verdedigt Nuis een voorsprong van 0,12 seconde op Wennemars. Het verschil met Scheperkamp is 0,19 seconde, terwijl Tim Prins vierde staat met een achterstand van 0,29 seconde.

Bij de mannen heeft alleen seizoensrevelatie Jenning de Boo zich al geplaatst voor de wereldkampioenschappen op basis van zijn prestaties bij de NK afstanden. Hij doet daarom ook niet mee dit weekend.

Ervaren mannen zoals titelverdediger Otterspeer en tweevoudig wereldkampioen Verbij hoopten hun nogal kleurloze seizoen wat op te fleuren tijdens de WK in Inzell, maar na de eerste dag leek dat een onmogelijke missie te zijn geworden.

Na de 500 meter stond Otterspeer zesde, maar op de 1.000 meter viel hij, waardoor een goede klassering meteen uit zicht was. Verbij staat na twee afstanden twaalfde in het klassement.

Plaats een reactie