Chris Huizinga verovert nationale allroundtitel en WK-startbewijs

Chris Huizinga heeft voor het eerst in zijn carrière de nationale allroundtitel veroverd. Tijdens de Daikin NK allround in Heerenveen was de 26-jarige schaatser dit weekend de sterkste over vier afstanden.

Huizinga heeft ook een startbewijs verdiend voor de WK allround, die op 9 en 10 maart zullen plaatsvinden in Inzell.

Kars Jansman eindigde als tweede en heeft dankzij een indrukwekkende tien kilometer (12.51,05) ook een plek verdiend op de wereldkampioenschappen. Beau Snellink, die na drie afstanden op de tweede plaats stond, greep naast de tickets. Hij verloor te veel tijd op de tien kilometer en eindigde als derde.

Patrick Roest had al een WK-ticket en besloot daarom zijn nationale titel niet te verdedigen.

Huizinga stond er al goed voor na de eerste dag van het NK. Hij reed een sterke 500 meter en won de 5.000 meter. Op de laatste dag viel zijn grootste concurrent, Marcel Bosker, ook weg. Bosker stond na twee afstanden op de tweede plaats, maar liet zaterdag weten dat hij worstelt met mentale problemen.

Snellink won de 1.500 meter met een persoonlijk record, maar Huizinga gaf weinig toe en had daardoor een comfortabele voorsprong van 15 seconden op zijn ploeggenoot tijdens de afsluitende 10.000 meter.

Spanning om tweede WK-ticket

De strijd om de titel was minder spannend geworden, maar de strijd om het tweede WK-startbewijs was dat zeker wel.

Kars Jansman moest 7 seconden goedmaken op Snellink om zich te kwalificeren voor het WK. Dit lukte dankzij een uitstekende tien kilometer, waarbij hij bijna 20 seconden goedmaakte. De 28-jarige Jansman behaalde een persoonlijk record en mag zich nu opmaken voor zijn eerste WK allround.

Ook Huizinga, die zijn handen de hele tijd achter zijn rug hield, reed een persoonlijk record op de langste afstand. Hij was zes seconden langzamer dan Jansman en kon zijn overwinning al vieren voordat hij de finish bereikte.

Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement door op de pijltjes naar links of rechts te klikken.

Plaats een reactie