Antoinette Rijpma-de Jong vergroot voorsprong op NK allround

Antoinette Rijpma-de Jong heeft op de laatste dag van de NK allround in Heerenveen goede resultaten behaald op de 1.500 meter. De viervoudig kampioene heeft haar voorsprong op haar concurrente Elisa Dul bijna verdubbeld.

Met een voorsprong van ruim 7 seconden op Dul gaat Rijpma-de Jong de afsluitende 5.000 meter in, die om 12.50 uur begint. Eerst zullen de mannen de 1.500 meter rijden.

De vrouwen in Heerenveen strijden voornamelijk om het laatste ticket voor het WK allround. De winnares zal de wereldkampioenschappen bijwonen, die op 9 en 10 maart plaatsvinden in Inzell. Marijke Groenewoud en Joy Beune hebben al een WK-ticket verdiend en doen daarom niet mee aan de NK.

Rijpma-de Jong is de favoriet voor de nationale titel. Op zaterdag presteerde ze sterk op de 500 en 5.000 meter, waardoor ze de laatste dag begon met een voorsprong van 1,25 seconden op Dul. Rijpma-de Jong wist dat ze extra winst moest behalen op de 1.500 meter, aangezien de 5.000 meter normaal gesproken niet haar beste afstand is. Dul is op papier sneller op de langste afstand.

Rijpma-de Jong won de 1.500 meter in 1.53,47. Dit was pas de tweede keer dat ze sneller was in Thialf.

Melissa Wijfje, Merel Conijn en Robin Groot maken geen kans meer op de nationale titel, aangezien ze bijna 30 seconden achterstand hebben op de vijf kilometer. Ze kunnen echter alle drie nog wel op het podium eindigen.

Bij de mannen heeft Chris Huizinga de beste kans om de nationale titel te winnen. Aangezien Marcel Bosker zich heeft afgemeld, lijkt de strijd om het laatste WK-ticket te gaan tussen Beau Snellink en Kars Jansman.

De nummers één en twee van de NK allround bij de mannen zullen zich kwalificeren voor de wereldkampioenschappen.

Spanning om tweede WK-ticket

Na twee afstanden heeft Huizinga een comfortabele voorsprong: hij verdedigt op de 1.500 meter een voorsprong van 2,78 seconden op Snellink. Jansman staat op 2,79 seconden en maakt dus ook nog kans op een startbewijs voor de wereldkampioenschappen.

Drievoudig wereldkampioen allround Patrick Roest heeft zich al geplaatst en zal daarom niet deelnemen aan de NK.

Plaats een reactie