Overlijden van Nederlandse kunstrijdster Joan Haanappel op 83-jarige leeftijd

De Nederlandse kunstrijdster Joan Haanappel is op 83-jarige leeftijd overleden. Haanappel, geboren in Den Haag in 1940, was een pionier in het kunstrijden in Nederland samen met Sjoukje Dijkstra in de jaren vijftig en zestig. Dankzij hun successen werd kunstrijden een geliefde televisiesport in Nederland.

Haanappel stond bekend om haar elegante stijl en souplesse. Ze werd vier keer Nederlands kampioen (1955-1958) en behaalde drie bronzen medailles op de Europese kampioenschappen (1958-1960).

Na haar deelname aan twee Olympische Spelen, stopte Haanappel met haar topsportcarrière en werd ze lid van de Wiener IJsrevue en later een bekende commentator bij de NOS en Eurosport.

In 2006 trad ze toe tot het bestuur van schaatsbond KNSB, maar verliet dit na twee jaar vanwege de focus op langebaanschaatsen in plaats van kunstrijden. Haanappel woonde met haar man in Wezembeek-Oppem, België, waar ze in 2008 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Plaats een reactie