Marcel Bosker worstelt met mentale problemen na teleurstellende prestaties

Marcel Bosker bevindt zich momenteel in een moeilijke periode op mentaal vlak. Na zijn vierde plaats op de 500 meter tijdens het allroundtoernooi in Thialf, sprak hij openhartig met verslaggever Bert Maalderink over zijn gevoelens.

“Woensdag zat ik nog huilend thuis en had ik eigenlijk geen zin om vandaag te rijden,” gaf Bosker toe. “Eerlijk gezegd gaat het nog steeds niet helemaal goed. Ik worstel met mentale problemen.”

Een week geleden vielen Bosker’s prestaties bij de WK afstanden in Calgary tegen. Hij reed een teleurstellende 5.000 meter en slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de finale van de massastart, waarin hij zijn landgenoot Bart Hoolwerf had moeten ondersteunen.

Dit zat Bosker erg dwars. “Het was een harde klap. Ik twijfelde zelfs of ik vandaag zou rijden, maar uiteindelijk heb ik samen met de coaches besloten om dat wel te doen. Het resultaat maakt nu niet veel uit.”

Jeugd in Nederland

De 27-jarige Bosker is geboren in Zwitserland en verhuisde op veertienjarige leeftijd naar Nederland om zich volledig op het schaatsen te kunnen richten.

Bosker wilde niet te diep ingaan op zijn mentale problemen voor de camera, maar gaf toch een inkijkje in zijn innerlijke strijd.

“Op jonge leeftijd ben ik alleen naar Nederland verhuisd. Dat was behoorlijk zwaar. Nu heb ik alles goed op orde, voor het eerst hoef ik niet op mijn tenen te lopen. Dat geeft me nu opluchting en vrijheid, maar daardoor vind ik het soms moeilijk om mezelf te pushen. Dat is echt lastig,” aldus Bosker.

Schaamtegevoel

Desondanks was de drang om te presteren er vorige week in Canada zeker wel. Maar, zo zegt Bosker, het lukte gewoon niet. “Ik schaam me wel een beetje voor wat er in Calgary is gebeurd. Maar daar kan ik nu niets aan veranderen. Vandaag voel ik me mentaal goed, maar ik weet niet hoe het morgen zal zijn. Ik ga gewoon mijn best doen en zie wel hoe het loopt.”

Tijdens het NK allround kan Bosker, tweevoudig nationaal kampioen allround, nog een startbewijs voor de WK afstanden verdienen. Hiervoor moet hij bij de eerste twee eindigen. Na de eerste 500 meter staat hij er in ieder geval goed voor, maar er zijn nog drie afstanden te gaan.

“Het is zeker mogelijk, maar dat is nu niet mijn focus,” reageerde Bosker. “Vandaag voel ik me mentaal sterk, maar ik weet niet hoe het morgen zal zijn.”

Plaats een reactie