De Friesche IJsbond stuurt jonge ijsmeesters op excursie naar Zweden

Met het steeds zeldzamer worden van natuurijs in Nederland, kijkt de Friesche IJsbond verder dan de eigen grenzen. Deze week zijn een groep jonge ijsmeesters op excursie naar Zweden om daar het vak te leren.

“We gaan op een ijsexcursie, waarbij we begeleid worden door twee Zweedse gidsen”, aldus ijsmeester Sytse Kroes bij Omrop Fryslân. “In Zweden hebben ze veel ervaring met natuurijs en kunnen ze ons verschillende soorten ijs laten zien. Ze zijn gewend om tochten te organiseren in alle weersomstandigheden.”

De Friesche IJsbond, opgericht in de negentiende eeuw, neemt zijn taak serieus. Zo hebben ze een ijswegenkaart voor Friesland opgesteld en een speciaal lespakket ontwikkeld voor kinderen over schaatsen op natuurijs.

De oudere generatie ijsmeesters vindt het steeds lastiger om hun kennis over te dragen aan de jongere generatie vanwege het gebrek aan natuurijs. Kroes benadrukt: “Het kan niet op kunstijs, het moet echt op natuurijs gebeuren. Daarom zijn er ervaren ijsmeesters mee op deze excursie.”

Onderlinge samenwerking

Voor het eerst organiseert de Friesche IJsbond zo’n reis. Zweden is gekozen vanwege het vergelijkbare landschap met Nederland, maar met koudere temperaturen. De groep bestaat voornamelijk uit jonge ijsmeesters tussen de 30 en 50 jaar. Sommigen kunnen zich zelfs de laatste Elfstedentocht van 1997 niet meer herinneren.

Naast ervaring opdoen met natuurijs, is ook de onderlinge samenwerking een belangrijk doel van de reis. Kroes benadrukt het belang van elkaar kennen en klaarstaan wanneer het schaatsseizoen begint.

Campagne

De Friesche IJsbond hoopt met deze excursie ook het enthousiasme voor het vak over te brengen. Na een campagne van de KNSB in 2021 meldden zich vierhonderd vrijwilligers aan om ijsmeester te worden. Het werven van nieuwe en vooral jonge ijsmeesters blijft cruciaal, aangezien de huidige generatie snel vergrijst en het vak anders dreigt uit te sterven.

Plaats een reactie