Jordan Stolz wint opnieuw goud op WK afstanden in Calgary

Jordan Stolz heeft voor het tweede jaar op rij zijn indrukwekkende trilogie voltooid tijdens de WK afstanden. De 19-jarige Amerikaanse schaatser won met overmacht de 1.500 meter op de slotdag in Calgary.

Eerder deze week schreef hij ook al de 500 meter en de 1.000 meter op zijn naam. Vorig jaar won hij dezelfde drie afstanden in Thialf.

Kjeld Nuis eindigde op 1,22 seconde als beste verliezer en veroverde het zilver. De tweevoudig olympisch kampioen was erg blij met zijn prestatie. “Op dit moment voelt zilver achter Jordan als een beetje goud,” zei Nuis. “We verliezen hier van een fenomeen.”

De Noor Peder Kongshaug reed bijna dezelfde tijd als Nuis (1.42,66), maar moest genoegen nemen met het brons op basis van duizendsten van seconden.

Indrukwekkend en realistisch

Een jaar geleden verraste Stolz de schaatswereld door als 18-jarige drie wereldtitels te behalen in Thialf. Dat hij een jaar later in Calgary dezelfde prestatie zou leveren, was zowel indrukwekkend als realistisch.

Voorafgaand aan het WK won de Amerikaan alle afstanden tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City en Quebec, met zeer snelle tijden. Op de 1.000 meter verbeterde hij zelfs het wereldrecord.

Nuis leek de enige te zijn die Stolz kon verslaan. De ervaren Nederlander behaalde zaterdag brons op de 1.000 meter, ondanks dat hij niet helemaal fit was na zijn val in Salt Lake.

Op de 1.500 meter, waar Nuis al twee keer wereldkampioen was, reed hij naar 1.42,66 in rit vier. Hoewel hij eerder juichend finishte, was hij nu ingetogen. Het was duidelijk te zien: dit was niet genoeg om de Amerikaan te verslaan.

En Nuis kreeg gelijk. Stolz, die na de 1.000 meter toegaf dat hij vermoeid begon te raken, reed in rit tien naar 1.41,44.

De Amerikaan behaalde vooral winst met zijn start en eerste ronde. Deze waren veel sneller dan die van Nuis (22,9 tegenover 23,5 en 24,7 tegenover 25,1). Hoewel hij in het laatste deel van de race minder snel was, was het verschil toen al ruim gemaakt.

Wesly Dijs eindigde als zesde. Patrick Roest, die eerder vierde werd op de tien kilometer, eindigde als dertiende.

Wil je weten hoe je de perfecte 1.500 meter rijdt? Meervoudig kampioen Ireen Wüst legt het uit in deze aflevering van NOS Sportschool:

Plaats een reactie