Xandra Velzeboer wint tweede opeenvolgende wereldbeker op 500 meter in Gdansk

De Nederlandse shorttrackster Xandra Velzeboer heeft voor het tweede jaar op rij de wereldbeker op de 500 meter veroverd in Gdansk. In een spannende race wist ze Selma Poutsma voorbij te streven en zo de leiding in het klassement over te nemen.

Tijdens de laatste afstand van het wereldbekerseizoen behaalden de Nederlandse shorttracksters goud op de 3.000 meter aflossing, nadat Suzanne Schulting in de halve finales van de 1.000 meter ten val kwam.

Samen met Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Michelle Velzeboer wist Xandra Velzeboer de WB-finale in Gdansk te winnen door Zuid-Korea in de slotfase te verslaan. Na een derde plaats bij de WB-opening in Montreal domineerde Nederland alle volgende aflossingen en verzekerde zich daarmee van de wereldbeker.

Xandra Velzeboer behaalt tweede goud

Op zondag nam Zuid-Korea de leiding en ondanks de inspanningen van de Nederlandse shorttracksters, slaagden de Koreaanse concurrenten erin hen voor te blijven. Pas in de slotfase wist Poutsma een opening te vinden, waarna Schulting en Velzeboer de voorsprong verder uitbouwden en Velzeboer de overwinning veiligstelde.

Voor de 22-jarige Xandra Velzeboer betekende dit haar tweede gouden medaille van de dag. Eerder had ze niet deelgenomen aan de 500 meter op zaterdag, die werd gewonnen door Poutsma. Hierdoor had Poutsma een voorsprong van 25 punten genomen in het klassement.

In de finale op zondag had Velzeboer de beste startpositie aan de binnenkant, maar Poutsma wist haar te passeren. Uiteindelijk slaagde Velzeboer erin om in de laatste ronde de druk op te voeren en Poutsma voorbij te gaan, waarmee ze haar vijfde wereldbekerzege van het seizoen op de kortste afstand behaalde.

Schulting wint na val in B-finale

Tijdens de eerste halve finale van de 1.000 meter kwam Schulting in vierde positie te liggen toen de Italiaanse Elisa Confortola onderuit ging en Schulting meesleepte in haar val. Hierdoor was de drievoudig olympisch kampioene uitgeschakeld voor de A-finale.

In dezelfde heat eindigde Michelle Velzeboer als derde en slaagde Diede van Oorschot er niet in om de A-finale te bereiken in de tweede halve finale, zij werd vijfde. In de B-finale behaalde Schulting de overwinning, gevolgd door Velzeboer en Van Oorschot. Op zaterdag won Schulting nog zilver op de 1.500 meter in Polen.

De Amerikaanse Kristen Santos-Griswold behaalde goud op de kilometer. Eerder had ze ook al de 1.500 meter gewonnen, voor Schulting. Dankzij haar overwinning verzekerde Santos-Griswold zich van de wereldbeker van dit seizoen.

Plaats een reactie