Joy Beune verovert wereldtitel op vijf kilometer bij WK afstanden

Joy Beune heeft voor een grote verrassing gezorgd tijdens de WK afstanden door de wereldtitel op de vijf kilometer te veroveren. In Calgary was Beune 1,26 seconde sneller dan titelverdedigster Irene Schouten, die genoegen moest nemen met het zilver. De bronzen medaille ging naar de Tsjechische Martina Sáblíková.

Geen vierde wereldtitel voor Schouten

Voor Irene Schouten was het een teleurstellende nederlaag. Ze had de kans om haar vierde wereldtitel in vier dagen te behalen, nadat ze eerder al kampioen was geworden op de drie kilometer, de ploegenachtervolging en de massastart. Op de vijf kilometer, waar ze als titelhoudster en olympisch kampioen favoriet was, moest Schouten genoegen nemen met de tweede plaats.

Joy Beune, die normaal gesproken uitblinkt op de middellange afstanden, verraste vriend en vijand door ook op de vijf kilometer te schitteren. Haar tijd van 6.47,72 was genoeg om haar eerste individuele wereldtitel te winnen. Beune reageerde verrast: “Ik kan het niet geloven eigenlijk. Mijn plan was om 6.50 te rijden. Het ging onderweg zó goed, ik dacht alleen maar: ga door, je kunt door.”

Geen specialist op de vijf kilometer

Het was al een verrassing dat Joy Beune überhaupt deelnam aan de vijf kilometer bij de WK afstanden. Na haar zilveren medaille bij de NK afstanden mocht de 24-jarige schaatsster haar WK-debuut maken op de langste afstand. Vanavond zal Beune ook nog in actie komen op de 1.500 meter, waar ze als Nederlands kampioen ook kanshebber is voor de titel.

Plaats een reactie