Davide Ghiotto wint opnieuw wereldtitel op tien kilometer

Davide Ghiotto heeft voor de tweede keer op rij de wereldtitel op de tien kilometer veroverd. De Italiaan was bij de WK afstanden in Calgary opnieuw een klasse beter dan de concurrentie.

Met een tijd van 12.38,81 was hij ruim acht seconden sneller dan de Canadese Nederlander Ted-Jan Bloemen, die het zilver veroverde. Het brons ging naar Graeme Fish, ook uit Canada.

Patrick Roest en Jorrit Bergsma eindigden net naast het podium. Roest werd vierde op ruim elf seconden van Ghiotto, terwijl Bergsma genoegen moest nemen met de vijfde plaats.

Topfavoriet

Roest prolongeerde donderdag zijn wereldtitel op de vijf kilometer, maar op de tien kilometer was hij niet de topfavoriet.

Dat was Ghiotto, die eerder dit seizoen de enige internationale tien kilometer met bijna tien seconden voorsprong had gewonnen. Een jaar geleden was Ghiotto bij de WK in Thialf zelfs bijna vijftien seconden sneller dan de concurrentie.

Roest reed in de voorlaatste rit tegen de Italiaan Michele Malfatti. Bloemen had op dat moment de snelste tijd (12.47,01) achter zijn naam staan.

Tot halverwege de race hield Roest zich in. De tweevoudig wereldkampioen op de vijf kilometer schroefde langzaam zijn tempo op, maar kon het tempo van Bloemen niet bijbenen.

Met nog drie ronden te gaan leek Roest uitgeput. Met een pijnlijk gezicht en beide handen op zijn benen, wist hij uiteindelijk een tijd van 12.50,32 neer te zetten. Zowel Bloemen als Fish waren sneller.

Italiaans record

In de slotrit reed Ghiotto vervolgens met een zeer vlakke race naar zijn tweede wereldtitel op rij. Met 12.38,82 noteerde hij bovendien een nieuw Italiaans record.

Drievoudig wereldkampioen Bergsma reed zijn rit tegen Bloemen, de in Nederland geboren schaatser die uitkomt voor Canada. Bergsma had een moeilijk seizoen gehad door blessures, maar kon zich nu volledig richten op de tien kilometer in Calgary.

Bloemen, de olympisch kampioen van 2018, startte snel en bouwde een voorsprong op ten opzichte van Bergsma. De ervaren Fries bouwde zijn race echter anders op en wist uiteindelijk een solide race neer te zetten.

Plaats een reactie