Femke Kok prolongeert wereldtitel op de 500 meter met nieuw Nederlands record

Femke Kok heeft haar wereldtitel op de 500 meter geprolongeerd. Ze verpulverde in Calgary met een tijd van 36,83, een nieuw Nederlands record, de concurrentie.

Kok kwam in de slotrit in actie en had met 10,31 de snelste opening van iedereen in huis. Met de Amerikaanse Kimi Goetz als richtpunt snelde ze door en dook ze als enige van het hele veld onder de 37 seconden.

“Het was zo’n opluchting toen ik over de finish kwam”, vertelt ze na haar race. “En dat het zo hard was… Die tijd, daar ben ik vooral megablij mee. Superfijn dat ik nu gewoon mijn beste race van het seizoen reed.”

Kok was vorig jaar in Thialf de eerste Nederlandse in de geschiedenis die de wereldtitel op de kortste afstand veroverde. Dit seizoen won de 23-jarige Friezin twee van de negen wereldbekerwedstrijden waarop ze in actie kwam.

“Vorig jaar was heel bijzonder. Die wereldtitel vind ik nog steeds de mooiste in een vol Thialf, ook omdat mijn familie daarbij was”, aldus Kok. “Die is er nu niet, maar heeft vast op de bank meegeleefd.”

Kok was in aanloop naar haar race op de 500 meter “aan de ene kant heel zenuwachtig”, maar had er ook “heel veel zin in”. “Ik stond aan de start en dacht: ik wil gewoon die titel verdedigen. Ik was zó gebrand.”

Jutta Leerdam naast het podium

Ook Jutta Leerdam kwam bij de WK afstanden in actie op de 500 meter, de afstand waarop ze vorig jaar de bronzen medaille veroverde. Het was de vraag hoe haar vorm was, omdat ze de laatste tijd kampte met enkelproblemen.

Ze reed een solide race en klokte 37,41. Daarmee eindigde ze op de zesde plaats. De 1.000 meter, haar specialiteit, staat voor zaterdag op het programma.

Debuut Marrit Fledderus

Marrit Fledderus was de derde Nederlandse op de 500 meter. De 22-jarige sprintster, ook onderdeel van de Nederlandse teamsprintploeg, maakte haar WK-debuut op een individuele afstand.

En bij dat debuut was ze gekoppeld aan niet de minste schaatsster, namelijk regerend olympisch kampioene Erin Jackson uit de Verenigde Staten. Fledderus kon Jackson geen partij bieden en zette 37,61 neer, goed voor de achtste plaats.

Plaats een reactie