Patrick Roest prolongeert wereldtitel op 5.000 meter bij WK afstanden in Calgary

Patrick Roest heeft zijn wereldtitel op de 5.000 meter weten te behouden tijdens de WK afstanden in Calgary.

Op de hooglandbaan in Canada heeft de 28-jarige Roest zijn favorietenrol waargemaakt. Met een tijd van 6.07,28 was hij maar liefst 1,33 seconde sneller dan zijn grootste concurrent, Davide Ghiotto uit Italië.

Het brons ging naar de Noorse schaatser Sander Eitrem.

Geen directe confrontatie met Ghiotto

Roest was dit seizoen ongeslagen op de 5.000 meter, hoewel hij wel enkele spannende duels heeft gehad met Ghiotto. In Calgary kwamen de twee echter niet rechtstreeks tegenover elkaar te staan. Roest reed in de voorlaatste rit tegen de Italiaan Michele Malfatti.

Ghiotto had zijn race al gereden. In zijn rit tegen Ted-Jan Bloemen zette de Italiaan een hoge standaard neer, maar de tijd van 6.08,61 was zeker haalbaar voor Roest. Zijn persoonlijk record staat sinds vorige maand op 6.02,98, nadat hij het nationale record van Sven Kramer uit 2007 had verbroken in Salt Lake City.

Berekenende strategie

De ervaren Roest wist precies wat hij moest doen om het goud te veroveren en reed een berekenende race. Hij opende iets sneller en reed tot de laatste drie rondes precies volgens het schema van Ghiotto. In de slotfase wist hij het meeste voordeel te behalen; terwijl de Italiaan eindigde met een rondetijd van 30,1 seconden, verzekerde Roest zich van de wereldtitel met een veel snellere slotronde van 29,5 seconden.

“Het was een mooie vlakke race, het perfecte raceplan”, analyseerde Roest direct na zijn rit.

Ted-Jan Bloemen, geboren in Nederland maar uitkomend voor Canada, eindigde op zijn thuisbaan als vijfde.

De andere twee Nederlandse deelnemers, Marcel Bosker en Chris Huizinga, kwamen niet in de buurt van het podium.

Huizinga deed in zijn rit tegen Timothy Loubineaud een dappere poging door snel van start te gaan, maar moest dit bekopen in de laatste rondes. De 26-jarige schaatser werd ingehaald door de Fransman en eindigde uiteindelijk op de zevende plaats met een tijd van 6.15,04. Bosker eindigde als vijftiende met een tijd van 6.23,87.

Later deze week zal Roest ook nog in actie komen op de 1.500 meter en de tien kilometer. Op de laatste afstand, die gepland staat op zondag, kan hij serieuze concurrentie verwachten van Ghiotto, de regerend wereldkampioen.

Plaats een reactie