Nederlandse Vrouwen Wereldkampioen Ploegenachtervolging voor de Zevende Keer

De Nederlandse vrouwen hebben voor de zevende keer de wereldtitel gewonnen op de ploegenachtervolging. Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune versloegen het olympisch kampioen Canada en Japan in Calgary.

Ze behaalden deze overwinning in een ongelooflijk snelle tijd. Met een tijd van 2.51,20 vestigden ze zowel een Nederlands als een baanrecord. “Toen ik de tijd zag, wist ik meteen dat niemand dit zou kunnen verbeteren”, vertelde Beune na afloop.

Voor het Nederlandse team was dit de ultieme wraak na een incident vorig jaar, toen de vrouwen de snelste tijd hadden neergezet in een volgepakt Thialf-stadion, maar werden gediskwalificeerd omdat Beune haar enkel niet volledig had bedekt. Ook tijdens de wereldbeker in Polen van afgelopen seizoen werd Nederland gediskwalificeerd vanwege een vergeten transponder bij Beune.

“Er is niets gebeurd, dus we kunnen nu echt juichen”, verwees Schouten subtiel naar de eerdere diskwalificaties.

Speciale Handschoenen

Deze keer waren Schouten, Groenewoud en Beune perfect voorbereid. Het Nederlandse team reed met speciale handschoenen met rubberen grip, waardoor ze extra controle hadden. Ze startten al in de eerste rit, waardoor ze geen richttijd hadden, maar dat weerhield hen niet.

Met Beune aan de leiding, Schouten daarachter en Groenewoud als laatste, zetten ze met een tijd van 2.51,20 de lat zeer hoog voor de concurrentie die nog moest komen.

“We vertrouwen elkaar, zijn perfect op elkaar ingespeeld, een goed geoliede machine”, aldus Beune. Ook Schouten was tevreden over de race van Nederland. “Alles verliep gewoon heel goed.”

Groot Verschil met de Nummer Twee

Canada was een van de grote concurrenten van Nederland, maar Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais kwamen bij lange na niet in de buurt van de tijd van Schouten, Groenewoud en Beune. Ze klokten 2.54,03 en behaalden daarmee het zilver.

Het brons ging naar Japan, waar Momoka Horikawa, Ayano Sato en Miho Takagi op het ijs verschenen. Ze zetten een tijd neer van 2.54,89.

Plaats een reactie