Jordan Stolz wint zijn vierde gouden WK-medaille op de 500 meter

Jordan Stolz is nog geen twintig jaar oud, maar hij heeft nu al zijn vierde gouden WK-medaille binnen. Hij was vrijdag bij de WK afstanden in Calgary op de 500 meter veruit de snelste.

Een jaar geleden werd Stolz op zowel de 500, 1.000 als 1.500 meter wereldkampioen. En die triple kan hij ook Canada weer voltooien. De 1.000 en 1.500 meter staan later dit weekend op het programma.

Op de 500 meter vloog hij uit de startblokken, opende hij razendsnel en liet hij verder in de race nergens een steek vallen. Met 33,69 versloeg hij niet alleen alle concurrenten, maar verbeterde hij ook het baanrecord.

Alleen de Rus Pavel Koelizjnikov was ooit sneller op de kortste afstand: 33,61.

Het zilver in Calgary ging naar de Canadees Laurent Dubreuil. Hij klokte 33,95. De grootste verrassing van de 500 meter werd de Pool Damian Zurek op de derde plaats. Met 34,11 seconden haalde hij een flinke hap van zijn persoonlijk record af en pakte hij zijn eerste WK-medaille in zijn carrière.

Nederlandse WK-debutanten

De Nederlandse mannen op de 500 meter, Jenning de Boo, Stefan Westenbroek en Janno Botman, maakten allemaal hun WK-debuut. Er werden op voorhand geen wonderen van de drie verwacht. In de wereldbeker dit seizoen eindigde niet één keer een Nederlander op het podium.

De Boo en Botman lieten donderdagavond al wel zien in vorm te zijn tijdens de teamsprint, waarbij ze de wereldtitel op twee duizendsten misliepen.

Op de 500 meter reed De Boo, de Nederlandse sprintrevelatie van dit seizoen, niet zijn beste race van het seizoen. De regerend Europees kampioen maakte in eerste instantie een valse start. De tweede keer was de twintigjarige De Boo wel goed weg en kwam hij tot een tijd van 34,57. Daarmee werd hij twaalfde.

De beste Nederlander op de kortste afstand werd Stefan Westenbroek met een tijd van 34,41. Een medaille leverde dat hem niet op, hij werd zesde. Janno Botman eindigde met 34,62 op de vijftiende plaats.

Plaats een reactie