Femke Kok op jacht naar tweede wereldtitel op 500 meter

Na de teamsprints van gisteravond zijn de sprinters individueel aan zet. Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen afstanden in Calgary staat de 500 meter voor mannen en vrouwen op het programma en dus gaat Femke Kok op jacht naar een tweede wereldtitel.

Naast het sprintgeweld staan ook de wereldtitels op de ploegenachtervolging op het spel.

Op de 500 meter is Kok opnieuw een van de kanshebbers. De Friezin schreef vorig jaar in Thialf geschiedenis door als eerste Nederlandse de wereldtitel te veroveren op de kortste afstand. Dit seizoen won ze twee van de negen wereldbekers waarop ze in actie kwam.

Het waren de eerste wereldbekerzeges waarbij ze de hele wereldtop versloeg, want Koks enige WB-overwinningen tot dit jaar boekte ze in de ‘coronabubbel’ waar de Aziatische rijders ontbraken.

Na haar laatste zege in Quebec was Kok toch nog kritisch op haar eigen rijden. Ze voelde zich niet helemaal ‘snappy’. In de NOS Schaatspodcast verklaarde ze zich nader: “Als ik niet zo fel en scherp ben, zit ik er net niet goed genoeg op, als het ware. Als ik in Calgary helemaal uitgerust ben, heb ik meer pit en moeten de puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Amerikaanse en Koreaanse concurrentie

Een ‘snappy’ Kok moet vooral rekening houden met de Koreaanse Kim Min-sun en olympisch kampioen Erin Jackson, die vier wereldbekers én het eindklassement op haar naam schreef. De Amerikaanse had twee weken geleden in Quebec wel last van een lichte rugblessure.

Op de 500 meter komt ook Jutta Leerdam in actie. Zij veroverde vorig seizoen in topvorm de bronzen medaille, nu is het de vraag hoe goed ze haar enkelproblemen onder controle heeft. Marrit Fledderus is de derde Nederlandse op de 500 meter.

Bij de mannen is de kortste afstand een waar debutantenbal. Nederlands kampioen Jenning de Boo, Stefan Westenbroek en Janno Botman debuteren dit weekeinde op het wereldkampioenschap.

Ze behoren op voorhand niet tot de titelkandidaten, in de wereldbeker eindigde niet één keer een Nederlander op het podium. Maar dat De Boo en Botman in vorm zijn, bewezen ze gisteravond. Ze maakten deel uit van de teamsprintformatie die op twee duizendsten de titel misliep.

Stolz tegen Dubreuil en de Japanners

Titelverdediger is Jordan Stolz, die de laatste drie wereldbekers op zijn naam schreef. Zijn concurrenten komen uit Canada (Laurent Dubreuil) en Japan. Wataru Morishige, Tatsuya Shinhama en Yuma Murakami hebben veel druk op hun schouders om de titel te veroveren.

Plaats een reactie