WK afstanden schaatsen begint in Calgary

Na een reeks van zes wereldbekers, nationale en continentale kampioenschappen, gaat vanavond het hoogtepunt van het schaatsseizoen van start. Het Canadese Calgary is voor de tweede keer in de geschiedenis gastheer van de WK afstanden.

In 1998 werden de wereldtitels ook verdeeld in deze stad, waar Yvonne van Gennip in 1988 drie keer olympisch goud veroverde. Destijds vond het toernooi plaats een maand na de Olympische Spelen van Nagano. Gianni Romme behaalde toen de enige twee wereldtitels voor Nederland op de 5.000 en 10.000 meter.

Roest, Schouten en teamsprints

Op de eerste dag van dit WK is Patrick Roest de grote favoriet voor een tweede titel op de vijf kilometer. Deze winter heeft Roest zijn favoriete afstand al zeven keer gereden en zeven keer was hij de snelste.

Naast de drie kilometer voor vrouwen en de teamsprint voor mannen en vrouwen, staan er ook andere wedstrijden op het programma.

Roest verdedigt de wereldtitel die hij vorig jaar in een volgepakt Thialf veroverde. Het was zijn eerste individuele wereldtitel na drie mislukte pogingen in voorgaande seizoenen.

Dit seizoen is Roest onverslaanbaar en heeft hij nog geen enkele wedstrijd verloren, hoewel hij wel een aantal keer flink werd uitgedaagd. Vooral de aanvallend ingestelde Italiaan Davide Ghiotto wist hem te testen, maar zowel op het Europees kampioenschap als bij de wereldbeker in Salt Lake City bleek Roest de sterkste na een spannend duel.

Roest op weg naar zijn 40ste overwinning op de 5.000 meter?

Vanavond zal Roest voor de 93ste keer deelnemen aan de 5.000 meter. Als hij wint, behaalt hij zijn 40ste overwinning op deze afstand en zijn tiende opeenvolgende overwinning. Een prestatie die uniek zou zijn.

Naast Ghiotto komt de concurrentie voornamelijk uit Noorwegen (Hallgeir Engebråten en Sander Eitrem) en van Ted-Jan Bloemen, die een thuiswedstrijd rijdt.

Bloemen had een moeizame seizoenstart, maar ruim anderhalve week geleden behaalde hij zijn eerste wereldbekerzege sinds december 2017 in Quebec. Nederland wordt verder vertegenwoordigd door Chris Huizinga en Marcel Bosker.

Schouten op jacht naar haar eerste wereldtitel op de 3.000 meter

Terwijl Roest de ene na de andere overwinning behaalt, heeft Irene Schouten deze winter moeite gehad op de drie kilometer. Ze heeft dit seizoen haar derde nationale titel veroverd, maar werd op het EK verslagen door haar teamgenote Marijke Groenewoud.

De olympisch kampioene is ook op zoek naar haar eerste wereldtitel op de 3.000 meter, de afstand waarop ze momenteel de regerend olympisch kampioene is.

De concurrentie komt uit haar eigen team en uit andere landen.

Plaats een reactie