Irene Schouten verovert voor het eerst de wereldtitel op de 3.000 meter

Irene Schouten heeft een mijlpaal bereikt in haar carrière door voor het eerst de wereldtitel te veroveren op de 3.000 meter. In het Canadese Calgary was ze bijna een seconde sneller dan de Canadese Isabelle Weidemann, die verrassend het zilver won. Het brons ging naar zesvoudig wereldkampioen Martina Sáblíková uit Tsjechië.

Marijke Groenewoud eindigde net naast het podium.

De 31-jarige Schouten werd twee jaar geleden olympisch kampioen op de 3.000 meter, maar een wereldtitel op deze afstand ontbrak nog op haar indrukwekkende palmares. Vorig jaar verloor ze bij de WK in een vol Thialf van de Noorse Ragne Wiklund, die dit seizoen de eerste drie wereldbekers won.

Sterke concurrentie uit Canada

In Calgary kon Wiklund, die ziek was in de aanloop naar het belangrijke toernooi, haar Nederlandse concurrenten echter niet verslaan. De grootste tegenstand kwam dit keer van de Canadese thuisrijdster Weidemann.

Weidemann, die bij de laatste Winterspelen brons won, zette al in rit vier een snelle tijd (3.58,01) neer.

Na haar race dacht de Canadese niet dat het genoeg zou zijn voor een podiumplaats, maar toen ze zag dat titelverdediger Wiklund en recordwinnares Sáblíková haar tijd niet konden verbeteren, werd een medaille steeds realistischer.

Zeker toen ook Europees kampioen Groenewoud in het laatste deel van haar race te veel tijd verloor. Met een tijd van 3.59,81 moest Groenewoud uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats.

Agressieve start

Schouten reed in de laatste rit tegen de Canadese Valerie Maltais, waardoor ze precies wist welke tijd ze moest rijden voor het goud. Na een agressieve start reed ze al snel weg bij Maltais en vergrootte ze haar voorsprong op Weidemann.

In de laatste rondes moest Schouten tot het uiterste gaan, maar ze gaf haar voorsprong niet meer uit handen. Met een tijd van 3.57,10 was het verschil met Weidemann uiteindelijk duidelijk: 0,91 seconde.

Elisa Dul maakte haar debuut op het WK en eindigde als elfde met een tijd van 4.06,54.

Ziekte vorige week

Schouten kende een moeilijke start van het schaatsseizoen. Ze was regelmatig ontevreden na wereldbekerwedstrijden, maar ze wist dat haar hoofddoel deze week in Calgary lag. Twee weken geleden won ze na meer dan een jaar zonder overwinningen weer een internationale 3.000 meter. Dat gaf haar vertrouwen, maar vorige week werd ze ziek. Tijdens haar race tegen Maltais was daar echter weinig van te merken.

Plaats een reactie