Suzanne Schulting behaalt zilver op de 1.000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Dresden

Suzanne Schulting heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Dresden veel vertrouwen opgedaan voor de aanstaande WK in Rotterdam, die plaatsvinden van 15 tot en met 17 maart. Op de laatste dag van de wedstrijden behaalde ze zilver op haar favoriete afstand, de 1.000 meter. Op de 1.500 meter veroverde ze al eerder het brons.

Voor de 26-jarige Schulting, tweevoudig olympisch kampioene op de 1.000 meter, waren dit haar eerste wedstrijden van het seizoen op het ijs van Dresden. Vanwege ernstige vermoeidheidsklachten en een flinke snijwond in haar rug was ze sinds afgelopen zomer uitgeschakeld.

In de finale van de 1.000 meter ontstond halverwege wat gedrang, waarbij Hanne Desmet en Kristen Santos-Griswold slachtoffer werden. Het wegvallen van de Belgische en de Amerikaanse opende de weg voor Schulting, die alleen de Zuid-Koreaanse Gilli Kim voor zich moest dulden.

Michelle Velzeboer eindigde als vierde op de 1.000 meter.

Overweldigende prestatie van Velzeboer

Xandra Velzeboer liet haar klasse zien op de 500 meter tijdens de voorlaatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. De regerend wereldkampioene werd op zaterdag nog verslagen door Kim op de 1.000 meter, maar was op zondag overweldigend op de kortste afstand.

Velzeboer had een sterke start en reed snel weg bij de andere finalisten. Ze behield haar voorsprong en reed onbedreigd naar de overwinning. De Chinese Ye Wang eindigde op maar liefst 0,6 seconden achter Velzeboer en won het zilver. Het brons ging naar de Poolse Kamila Stormowska.

Poutsma valt in halve finales

Selma Poutsma gold als een van de favorieten voor goud op de 500 meter, maar viel in de halve finales. Ze schoot weg bij het startschot en pakte direct een grote voorsprong.

Het leek erop dat niets haar plaats in de finale kon verhinderen, maar zonder enige tegenstand gleed Poutsma onderuit. De 24-jarige Nederlandse sprintster, die dit seizoen voor het eerst in haar carrière een gouden wereldbekermedaille won, zocht vervolgens huilend de kleedkamer op.

De Nederlandse mannen op de 500 meter wisten niet door te dringen tot de finale. Kay Huisman en Hugo Bosma werden al uitgeschakeld in de kwartfinales, en voor Teun Boer was de halve finale het eindstation.

Luister hieronder naar de reacties van Selma Poutsma en Teun Boer:

Yara van Kerkhof nam deel aan de kwartfinale van de 1.000 meter samen met onder andere favorieten Schulting en Desmet. Van Kerkhof kon niet meekomen en eindigde als vierde.

Plaats een reactie