Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva schorsting vanwege positieve dopingtest

Volgens de geschorste Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva was een aardbeientoetje van haar opa de oorzaak van haar positieve dopingtest in 2021.

Uit het vonnis van internationaal sporttribunaal CAS, dat woensdag openbaar is gemaakt, blijkt dat Valijeva voor vier jaar is geschorst vanwege een positieve dopingtest van ruim twee jaar geleden. De destijds 15-jarige Valijeva testte positief op een verboden hartmedicijn tijdens de Russische nationale kampioenschappen.

Verklaring van Valijeva

Tijdens de behandeling van de zaak verklaarde Valijeva dat ze het verboden middel had ingenomen via een aardbeiendessert dat haar opa had gemaakt en dat ze had meegenomen naar de wedstrijden. Volgens de jonge kunstschaatsster had haar grootvader het toetje klaargemaakt op de snijplank waarop hij ook zijn hartmedicatie prepareerde.

Het internationale dopingagentschap WADA twijfelde aan deze verklaring, omdat er geen bewijs was dat haar opa hartproblemen had of medicatie voor zijn hart voorgeschreven had gekregen. Het CAS oordeelde dat er onvoldoende bewijs was dat Valijeva de middelen onbewust had ingenomen.

De dopingzaak rond Valijeva zorgde twee jaar geleden voor veel ophef. Haar positieve test kwam aan het licht tijdens de Winterspelen van 2022 in Peking, nadat ze met het Russische team de olympische landenwedstrijd had gewonnen, mede dankzij haar bijzondere viervoudige sprong.

Valijeva, die vanwege haar jonge leeftijd een beschermde status had, mocht vervolgens ook nog deelnemen aan het individuele toernooi. Deze beschermde status is nu niet meer van toepassing, volgens het sporttribunaal. Hierdoor is de olympische titel in de landenwedstrijd afgenomen van Rusland.

Plaats een reactie