Quebec opent nieuwe overdekte schaatsbaan en hoopt op talentvolle overstap van shorttrack naar langebaan

Quebec, de oudste stad van Canada, heeft eindelijk een overdekte schaatsbaan geopend in 2021. Ondanks de vele ijsbaantjes in de stad, was dit een langverwachte toevoeging. De nieuwe hal, genaamd Centre de Glaces de Quebec, heeft de potentie om het schaatsen in Canada naar een hoger niveau te tillen.

De impact van de overdekte schaatsbaan in Calgary op de ontwikkeling van het schaatsen in Canada was enorm, volgens Jeremy Wotherspoon, de Canadese ex-sprinter. Hij verwacht dat de nieuwe schaatsbaan in Quebec een vergelijkbare invloed zal hebben. Met de komst van de overdekte baan zullen kinderen die shorttrack beoefenen ook in aanraking komen met de langebaan, wat onontdekt talent kan onthullen. Dit zou internationale concurrentie kunnen opleveren.

De Nederlandse sprinters moeten al een tijdje rekening houden met Laurent Dubreuil, de bekendste en snelste gebruiker van de nieuwe schaatsbaan in Quebec. Zijn prestaties hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het schaatsen in de stad en hebben mede geleid tot de bouw van de 46 miljoen euro kostende hal.

Met de opening van de schaatsbaan is Quebec trots op de nalatenschap die het achterlaat voor de jongere generaties. Laurent Dubreuil wordt geprezen als de drijvende kracht achter de realisatie van de hal. De burgemeester van Quebec zei bij de opening: “Laurent, nu heb jij je ijsbaan.”

De nieuwe schaatsbaan in Quebec bevindt zich bijna vierduizend kilometer verwijderd van de overdekte hal in Calgary. Voor schaatsers uit Quebec voelt Calgary echter niet als thuis. De taal, cultuur en omgeving zijn anders. Met de nieuwe schaatsbaan hebben de schaatsers in Quebec nu alles wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Het is een ideale plek voor talentvolle schaatsers om te leven en te trainen.

Overstap van shorttrack naar langebaan

Volgens Jeremy Wotherspoon ligt de hoop op ontwikkeling vooral in de overstap van shorttrack naar de langebaan. Niet iedereen kan de wereldtop bereiken met shorttrack, dus het is belangrijk dat talentvolle schaatsers de overstap maken naar de langebaan. Met de nieuwe schaatsbaan in Quebec is er nu een goede plek voor deze overstap en kunnen talenten met potentie zich verder ontwikkelen.

Bekijk hier de reportage over ‘schaatsstad’ Quebec:

Plaats een reactie