Joy Beune wint goud op de 1.500 meter bij de laatste wereldbeker van het schaatsseizoen

Joy Beune heeft bij de laatste wereldbeker van het schaatsseizoen de 1.500 meter op haar naam geschreven. Bij de World Cup in het Canadese Quebec, waar niet alle toppers aan de start stonden, was de Nederlands kampioene 0,89 seconde sneller dan de Chinese Mei Han.

Melissa Wijfje snelde naar het brons en eindigde zo na vier jaar zonder medaille weer eens op een wereldbekerpodium.

Beune, die bij de laatste twee wereldbekers al brons veroverde, kon in het begin van haar race profiteren van haar Japanse tegenstander Ayano Sato en nam daarna afstand. Met 1.55,50 evenaarde ze het baanrecord in de tweeënhalf jaar oude schaatshal van Quebec.

In de rit daarna openden Marijke Groenewoud en de Chinese Mei Han beiden sneller dan Beune, maar zij gaven in de laatste ronden te veel toe. Han snelde met 1.56,39 naar het zilver, Groenewoud eindigde met 1.57,27 als vijfde.

Wijfje, die lange tijd worstelde met een scheenbeenblessure, pakte het brons in 1.56,89.

Takagi rijdt niet, wint wel 15.000 euro

Het was de eerste keer dit wereldbekerseizoen dat het goud op de schaatsmijl niet werd uitgereikt aan Miho Takagi. De Japanse won vijf wereldbekers op rij, maar besloot de laatste over te slaan en zich te richten op haar voorbereiding voor de WK afstanden.

Dat had geen gevolgen voor het wereldbekerklassement: Takagi had daarin al een straatlengte voorsprong en krijgt na dit weekend een bedrag van 15.000 euro bijgeschreven als winnares van het eindklassement. Beune eindigde op die ranglijst als derde.

Ook regerend wereldkampioene Antoinette Rijpma-De Jong deed niet mee. Ook zij bereidt zich voor op de WK afstanden, die van 15 tot en met 18 februari worden verreden in Calgary. Beune en Groenewoud gaan daar ook van start, Wijfje heeft zich niet geplaatst.

‘Nog even vasthouden tot WK’

Beune won een week geleden voor het eerst wereldbekergoud op de drie kilometer en zegevierde nu voor de eerste keer op de 1.500 meter.

Bekijk de reacties van Beune en Wijfje hieronder:

“Nu moet ik het nog even vasthouden tot de WK”, zo keek Beune na haar race vooruit naar de WK afstanden. “Het voelt heel lekker, heel machtig en er zit zeker nog meer in.”

Bij de WK rijdt Beune op zondag eerst de vijf kilometer en later op de dag de 1.500 meter, maar ze twijfelt nog of ze aan beide afstanden mee gaat doen. “Als ik me hartstikke fit voel, rijd ik ze allebei. Maar daar ga ik nu over nadenken.”

Plaats een reactie