Femke Kok grijpt net naast de winst in de wereldbeker 500 meter

Femke Kok heeft twee weken voor de WK afstanden op de 500 meter nét naast de winst gegrepen in de wereldbeker. In het Canadese Quebec was de regerend wereldkampioene slechts een honderdste langzamer dan de Zuid-Koreaanse Min-Sun Kim, die het goud pakte.

Kok, die sinds november geen wereldbeker meer won, moest na een verre van vlekkeloze race genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar de Chinese Ruining Tian.

Erin Jackson, die dit seizoen al vier wereldbekerraces over 500 meter won, bleef dit keer ver verwijderd van het podium. De Amerikaanse olympisch kampioene werd vijfde op 0,67 seconde van Kim.

‘Missers bij de start’

In haar race tegen de Poolse Andzelika Wójcik had Kok een paar missers bij de start, verklaarde ze na haar rit. Toch snelde ze naar 37,70, een nieuw baanrecord in Quebec.

In de rit daarna dook de Koreaanse Kim dankzij een snellere opening met 37,69 net onder haar tijd, maar Kok kan vertrouwen putten uit de minieme marge. Op 16 februari hoopt Kok in Calgary haar wereldtitel te prolongeren.

Achter Kok was Naomi Verkerk (38,36) op de zesde plaats de tweede Nederlandse.

Isabel Grevelt, vrijdag goed voor een bronzen medaille op de 1.000 meter, werd achtste met 38,47. Dione Voskamp (38,51) eindigde ook nog net in de toptien, terwijl WK-ganger Marrit Fledderus genoegen moest nemen met de twaalfde plaats.

Zondag rijden de vrouwen nog een tweede 500 meter. In die laatste wereldbekerrace wordt het eindklassement beslist. Die strijd gaat nog tussen Jackson en Kim.

Bekijk het resterende programma hieronder:

Jutta Leerdam, die vorige week in Salt Lake City in tranen was vanwege een slepende enkelblessure, sloeg de wereldbeker in Quebec over. Haar focus ligt op de WK afstanden van half februari. Kok, Leerdam en Fledderus rijden daar de 500 meter namens Nederland.

Plaats een reactie