Nederlandse schaatsers strijden om startbewijzen voor wereldkampioenschappen

De Nederlandse schaatsers moeten dit weekend in Quebec hard werken om alle startbewijzen te veroveren voor de verschillende wereldkampioenschappen. Voor het WK allround zijn bijvoorbeeld nog niet alle tickets binnen.

De internationale schaatsunie ISU verdeelt alle startbewijzen voor de wereldkampioenschappen via verschillende ranglijsten die worden opgesteld op basis van de zes wereldbekerwedstrijden van dit seizoen.

De klassementen en tijden die zijn behaald, tellen mee voor de kwalificatie voor de WK afstanden in Calgary (over twee weken) en de WK sprint en allround in Inzell in maart.

Vrouwen hebben al tickets, mannen nog niet

Normaal gesproken is het voor Nederland een formaliteit om het maximale aantal tickets binnen te halen, maar deze winter is dat anders. Bij de vrouwen zijn er geen problemen, maar de mannen staan er minder goed voor.

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Quebec van dit weekend:

Om met het maximale aantal van drie rijders te mogen starten op het WK allround in Inzell, moet Nederland drie rijders hebben in de top van een samengesteld klassement op basis van de snelste 1.500 meter en de snelste 5.000 meter in de wereldbeker.

Op dit moment staan alleen Patrick Roest en Marcel Bosker hoog genoeg op die ranglijst. De positie van de derde rijder is echter onzeker, waardoor het derde ticket in gevaar is.

Dit is de situatie: er doen 24 deelnemers mee aan het WK allround. Twee tickets gaan naar gastland Duitsland en Zweden (dankzij de wereldtitel van Nils van der Poel in 2022), waardoor er nog 22 plaatsen overblijven.

Op het randje

Marwin Talsma staat momenteel op de 22e plaats in het combinatieklassement. Als dit na de laatste wereldbeker nog steeds het geval is, krijgt Nederland drie startbewijzen. Maar als één buitenlandse rijder zich in Quebec boven Talsma plaatst op de ranglijst, verliest Nederland het derde ticket.

Om de kans op voldoende Nederlanders in de top van het klassement op de 1.500 meter en 5.000 meter te vergroten, heeft de KNSB Beau Snellink aangewezen om beide afstanden te rijden.

Snellink, vorig jaar winnaar van de wereldbeker op de lange afstanden, beleeft een teleurstellend seizoen. Hij heeft zich slechts geplaatst voor één wereldbeker op de tien kilometer en mist de WK afstanden op de individuele nummers.

Toch wordt Snellink door de schaatsbond ingezet als troef om het derde allroundticket veilig te stellen.

Plaats een reactie