Femke Kok behaalt haar beste wereldbekerresultaat ooit op de 1.000 meter in Quebec

Femke Kok heeft in Quebec haar beste prestatie ooit behaald op de 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijd. Ze eindigde op de tweede plaats, net achter de Japanse Miho Takagi. Het brons ging naar Isabel Grevelt.

Sterke start van Kok

Kok had een sterke start in de race. In de eerste ronde nam ze wat gas terug en op de laatste kruising reed ze met beide armen op haar rug, wat vrij bijzonder is op de kilometer.

Met haar tijd dook ze ruimschoots onder de tijd van Grevelt, die in rit twee 1.15,72 had geklokt. Helaas kan Kok niet deelnemen aan de WK afstanden vanwege een val tijdens de NK in december, waardoor ze zich niet heeft gekwalificeerd.

De 21-jarige Grevelt, die eerder al een bronzen wereldbekermedaille won, verbeterde vorige week nog haar persoonlijk record in Salt Lake City. In Quebec eindigde ze boven haar persoonlijk record, maar behaalde ze wel een podiumplaats.

Met 1.15,72 versloeg ze Marrit Fledderus in een Nederlands onderonsje en was ze de eerste die onder het oude baanrecord dook. Hiermee bleef Grevelt ook Brittany Bowe, een 21-voudig winnaar van een wereldbekerwedstrijd op de 1.000 meter, ruim voor. Bowe eindigde op de vierde plaats met een tijd van 1.16,16.

Leerdam ontbreekt

Jutta Leerdam, die dit seizoen twee 1.000 meter races won, heeft ervoor gekozen om niet deel te nemen aan het toernooi in Quebec. Ze eindigt als vierde in het klassement en richt zich nu op de WK afstanden in februari.

Fledderus eindigde als veertiende met een tijd van 1.17,21. Naomi Verkerk en Helga Drost behaalden respectievelijk de zevende en negende plaats met tijden van 1.16,60 en 1.16,72.

Eerste keer in ijsstadion Quebec

Het ijsstadion in Quebec, dat pas tweeënhalf jaar oud is, was voor het eerst gastheer van een wereldwijde schaatswedstrijd. De laatste keer dat er een wereldbekerwedstrijd werd gehouden in de Canadese stad was in 1992, in de openlucht.

Het volgende grote toernooi vindt over twee weken plaats in Calgary, waar van 15 tot en met 18 februari de WK afstanden worden verreden.

Plaats een reactie