Tim Prins presteert stabiel in zijn debuutseizoen bij de senioren

Het Centre de Glaces de Québec, dat pas tweeënhalf jaar oud is, is klaar om dit weekend de wereldbekerwedstrijden te verwelkomen. Voor het eerst zal dit gloednieuwe stadion gastheer zijn van een internationale schaatswedstrijd. Tim Prins, een jonge schaatser uit Friesland, betreedt voor de zesde keer dit seizoen het ijs van dit nieuwe stadion.

Als debutant bij de senioren heeft Prins tot nu toe geen enkele slechte race gehad. “Dat is waarschijnlijk te danken aan de goede trainingsschema’s van mijn coaches Gerard en Dennis”, zegt Prins met een glimlach op zijn gezicht.

Maar laten we serieuzer worden. “Ik blijf me volledig focussen op mijn eigen prestaties en neem het weekend na weekend zoals het komt. Nu is het al februari en het seizoen is bijna voorbij, maar ik heb tot nu toe zeer stabiel gepresteerd”, vervolgt Prins.

Een podiumplek achter Jordan Stolz

Een van de hoogtepunten tot nu toe was afgelopen zondag, toen Prins op de 1.000 meter in Salt Lake City als tweede eindigde achter Jordan Stolz. Met een achterstand van slechts acht honderdsten van een seconde was Prins de enige die dichtbij het Amerikaanse wonderkind kwam. Opmerkelijk genoeg is Prins met zijn 20 jaar ouder dan Stolz.

Met zo’n klein verschil zou je denken dat hij hem kan verslaan. Maar Prins denkt daar anders over. “Als hij dit weekend weer zijn beste prestatie levert, is hij momenteel gewoon de snelste. Ik moet heel goed presteren om weer op het podium te eindigen”, realiseert Prins zich.

De stand in het wereldbekerklassement is ook een bewijs van Prins’ stabiele seizoen. Met nog één race te gaan staat hij op de vierde plaats en door de afwezigheid van Kjeld Nuis heeft hij een kans om op het podium te eindigen.

Nuis’ blessure

Afgelopen weekend raakte Nuis geblesseerd aan zijn nek na een val na de finish en bleef achter in Salt Lake City. Woensdag probeerde de olympisch kampioen op de 1.500 meter weer te schaatsen, maar dat viel nog niet mee. “Ik voel nog steeds pijn en stijfheid”, laat hij weten.

Prins twijfelt er niet aan dat Nuis over twee weken in topvorm zal zijn voor de WK afstanden in Calgary. “Hij zal zich ongetwijfeld goed voorbereiden op het kampioenschap en in topconditie aan de start verschijnen”, aldus Prins.

Op de schaatsbaan spraken we met Prins over zijn doelen en over Nuis, die een grote inspiratiebron voor hem is:

“We missen hem hier natuurlijk wel. Hij is een geweldige teamgenoot, altijd in voor een grapje en een uitstekende schaatser”, aldus Prins over zijn kopman. “Als je naar hem kijkt, zie je wat er mogelijk is en dat motiveert mij om mijn eigen grenzen te verleggen.”

Plaats een reactie