Gouden Olympische medaille van Russische kunstschaatsers gaat naar de Verenigde Staten

De gouden medaille die de Russische kunstschaatsers verloren hebben door de schorsing van Kamila Valijeva, zal naar de Verenigde Staten gaan. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dit aan het Amerikaanse olympisch comité laten weten.

Op X plaatste de Amerikaanse kunstschaatsbond een foto van het team met daarbij de gouden medaille. “We zijn bijzonder trots op onze olympisch kampioenen van 2022”, meldde de bond, waarbij alle namen van de schaatsers werden genoemd.

Het hof van sportarbitrage CAS heeft maandag, twee jaar na de Winterspelen van Peking, het vonnis bekendgemaakt. Valijeva is voor vier jaar geschorst. De straf is met terugwerkende kracht ingegaan op 25 december 2021.

De inmiddels 17-jarige Russische verliest alle titels die ze sindsdien heeft gewonnen, inclusief de gouden medaille bij de landenwedstrijd van de Spelen in Peking.

Kremlin accepteert de schorsing niet

De Russische regering, het Kremlin, heeft laten weten de schorsing van Valijeva “niet te accepteren”.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov: “We zijn het hier niet mee eens. Noch met de beslissing van de rechtbank, noch met de beslissing van de schaatsfederatie. We accepteren het niet. Als er mogelijkheden zijn om de rechten van onze atleten te blijven verdedigen, moeten die worden benut.”

Valijeva testte positief in december 2021 tijdens de Russische nationale kampioenschappen, toen ze 15 jaar oud was. Het resultaat werd echter pas op 8 februari 2022 bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen. De medaille-uitreiking van de landenwedstrijd ging vanwege de affaire niet door.

IOC kan nu medailles uitreiken

Het IOC heeft in een verklaring laten weten blij te zijn dat de dopingzaak is afgehandeld. “Het IOC is nu eindelijk in staat om de medailles uit te reiken. We leven mee met de sporters die twee jaar hebben moeten wachten op de definitieve uitslag van hun wedstrijd.”

De internationale schaatsunie ISU heeft na de herziening van de resultaten laten weten dat het Russische team nog steeds recht heeft op de bronzen medaille. Na het schrappen van de resultaten van Valijeva behield het team precies genoeg punten voor de derde plaats in het eindklassement van de landenwedstrijd.

Plaats een reactie