Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva geschorst wegens dopinggebruik

Kamila Valijeva, de Russische kunstschaatsster, is door het internationaal sporttribunaal CAS voor een periode van vier jaar geschorst vanwege het gebruik van doping. Deze schorsing heeft ook gevolgen voor de titel die Rusland heeft behaald in het teamevenement tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Peking. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 25 december 2021.

Valijeva, destijds 15 jaar oud, testte positief op een verboden hartmedicijn tijdens de Russische nationale kampioenschappen in december 2021. Op 8 februari werd ze geschorst door het Russisch dopingagentschap, maar deze schorsing werd een dag later teruggedraaid omdat alleen de a-staal was gecontroleerd.

Verlies van titel

De schorsing van Valijeva kwam aan het licht nadat ze met het Russische team de olympische landenwedstrijd had gewonnen, waarbij ze indruk maakte met haar viervoudige sprong, die geen enkele andere deelnemer liet zien. Het Internationaal Olympisch Comité ging in beroep bij het CAS tegen de opheffing van de schorsing, waardoor de medailles nog niet werden uitgereikt in afwachting van het onderzoek.

Valijeva, die vanwege haar jonge leeftijd een ‘beschermde status’ had, nam ook deel aan het individuele toernooi. Ze was de beste in de korte kür, maar kon de druk tijdens de vrije kür niet aan. Ondanks haar wereldrecords voor de korte kür, vrije kür en totaalscore, kwam ze meerdere keren ten val en eindigde ze op de vierde plaats.

Reacties op de schorsing

Het WADA reageerde positief op het nieuws van de schorsing en noemde het verstrekken van doping aan kinderen “onvergeeflijk”. Het mondiale antidopingbureau riep op tot actie tegen artsen, coaches en andere stafleden die prestatiebevorderende middelen toedienen aan minderjarige atleten.

Daarentegen bekritiseerde het Kremlin de uitspraak van het CAS en noemde het een “politieke beslissing” om Valijeva voor vier jaar te schorsen. Een woordvoerder van de Russische regering gaf aan het niet eens te zijn met de schorsing en noemde het politiek gemotiveerd.

Plaats een reactie