Jordan Stolz schittert op het schaatsweekend met overwinningen en records

Jordan Stolz heeft afgelopen weekend indruk gemaakt met vier overwinningen, twee Amerikaanse records en zelfs een wereldrecord. Deze negentienjarige Amerikaanse schaatser heeft laten zien dat hij de man van het schaatsweekend is. Met deze prestaties heeft hij alvast een voorproefje gegeven voor de WK afstanden.

Vorig seizoen verraste Stolz iedereen met wereldtitels op de 500, 1.000 en 1.500 meter in Thialf. Over drie weken in Calgary zou het dan ook een verrassing zijn als een andere schaatser een van deze titels wint.

Het hoogtepunt van het weekend was het wereldrecord op de 1.000 meter. Stolz kijkt terug op zijn race in de NOS Schaatspodcast en zegt: “De tijd leek vooraf onmogelijk. Ik had nooit verwacht dat 1.05,37 mogelijk was.”

Jake Paul-fans

Hoewel het publiek in groten getale aanwezig was en enthousiast reageerde, is het nog maar de vraag of de kijkcijfers hoog zullen zijn. Dit komt doordat er tegelijkertijd twee belangrijke NFL-wedstrijden werden uitgezonden. Stolz zegt hierover: “Het is ook maar de wereldbeker. Als ik presteer op de Olympische Spelen, dan zal dat pas echt indruk maken hier.”

De sfeer in de Utah Olympic Oval was dit weekend beter dan ooit. Bijna drieduizend bezoekers kwamen naar het stadion, wat bijna uitverkocht was. Stolz zegt: “Het publiek was geweldig dit weekend. Ik kreeg veel steun.” Hij deelde een recordaantal handtekeningen uit en maakte talloze selfies met enthousiaste fans.

Oud-kampioen Shani Davis twijfelt aan de reden waarom zoveel mensen naar het evenement kwamen. Hij zegt: “Ik denk dat vijftig procent voor Jordan Stolz kwam, maar ook zeker vijftig procent voor Jake Paul.” Jake Paul kwam zaterdag even langs met zijn vliegtuig om zijn vriendin Jutta Leerdam aan te moedigen.

Volgens Davis verdient Stolz het dat mensen puur en alleen voor hem komen. Davis, tweevoudig olympisch kampioen op de 1.000 meter, applaudisseerde met een grote grijns voor zijn landgenoot. Hij zegt: “Het is mooi dat iemand van zo’n jonge leeftijd al laat zien wat hij kan. Ik heb zelfs het gevoel dat we nog niet het allerbeste van hem hebben gezien.”

Na de 1.500 meter spreken Stolz en Davis elkaar in de catacomben van de ijsbaan. Davis geeft duidelijk aan wat er nog beter kan. Stolz waardeert het advies van Davis en zegt: “Hij vraagt mij wat ik ervan vind. In zijn ogen ben ik nog iemand die er toe doet. Dus als hij daar waarde aan hecht en het mij kan helpen, doe ik dat graag.”

De tunnel onder de ijsbaan is ook de plek waar Stolz regelmatig discussies voert met zijn coach Jillert Anema. Sinds dit seizoen heeft hij een contract bij de ploeg van Anema.

Plaats een reactie