Patrick Roest verbreekt Nederlands record op de 5.000 meter

Patrick Roest heeft het Nederlands record op de 5.000 meter verbroken, dat voorheen in handen was van Sven Kramer sinds 2007. In Salt Lake City begon Roest op het schema van het wereldrecord, maar kon dit niet volhouden. Desondanks klokte hij een tijd van 6.02,98, ruim sneller dan de 6.03,32 van Kramer.

“Natuurlijk droom je altijd van een wereldrecord, maar ik ben erg tevreden met het Nederlands record”, aldus Roest, die twaalf jaar oud was toen Kramer zijn recordrace reed.

Roest gaf aan dat het ijs op zondag niet zo goed was als hij had gehoopt, maar hij heeft wel kunnen laten zien dat hij “beter dan ooit” is. “Ik hoop hier nog eens terug te komen als het ijs sneller is en ik nog beter ben.”

Roest, die dit seizoen nog ongeslagen is op de 5.000 meter in de wereldbeker, startte razendsnel op het ijs van Salt Lake City, maar nam daarna wat gas terug.

Hij liet daarmee het schema van het wereldrecord, dat op naam staat van de Zweed Nils van der Poel met 6.01,56, los. Hierdoor kon Davide Ghiotto, zijn tegenstander in de rit, weer terugkomen.

Bekijk hier de rit van Kramer uit 2007, toen hij zijn Nederlands record reed.

Roest gaf vervolgens het initiatief aan de Italiaan, maar versnelde twee ronden voor het einde opnieuw. Hij dook na een aantal 29’ers weer de 28’ers in en passeerde Ghiotto.

Dit leverde hem niet alleen het Nederlands record op, maar ook de overwinning in Salt Lake City. Ghiotto behaalde het zilver.

Ted-Jan Bloemen doet ook een recordpoging

Net als Roest had Ted-Jan Bloemen, die ooit het wereldrecord op de 5.000 meter in handen had, ambitieuze plannen voor de voorlaatste wereldbeker van het seizoen.

Bij de 1.400 meter-doorkomst lag de Nederlandse Canadees zelfs twee seconden onder het huidige wereldrecord. Echter, in het tweede deel van de race stortte de 37-jarige Bloemen in en verloor hij snelheid ten opzichte van het recordschema.

Uiteindelijk klokte hij een tijd van 6.06,88, wat de derde tijd van de dag was.

Plaats een reactie