Jutta Leerdam herstelt zich met tweede plaats op tweede 1000 meter in Salt Lake City

Jutta Leerdam heeft haar weg omhoog weer gevonden tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Na een teleurstellende elfde plaats op de eerste 1000 meter, eindigde ze zondag op de tweede plaats bij de tweede 1000 meter.

De Amerikaanse Kimi Goetz was net iets sneller dan Leerdam en won het voorlaatste wereldbekerweekend van dit seizoen. Femke Kok behaalde de bronzen medaille.

Revanche

Voor Leerdam was dit de ultieme kans om revanche te nemen voor haar teleurstellende eerste 1000 meter, die vrijdag uitliep op een deceptie. Haar linkerenkel speelde haar parten.

Twee dagen geleden vertelde ze huilend dat ze “geen plezier meer” had. Na de tweede 1000 meter van dit weekend heeft Leerdam echter besloten voorlopig geen interviews meer te geven.

Maar in ieder geval was de lach terug bij de koningin van de kilometer op de schaatsbaan. Ze was gekoppeld aan landgenote Antoinette Rijpma-De Jong, maar zag haar tegenstandster nauwelijks in de race.

Met een tijd van 1.13,17 was ze anderhalve seconde sneller dan vrijdag en maakte ze het de concurrentie behoorlijk lastig. Alleen Goetz wist nog onder die tijd te duiken met 1.13,08.

Ook medaille voor Kok

Kok verbeterde zich net als Leerdam aanzienlijk ten opzichte van de eerste omloop twee dagen geleden, toen ze tiende werd in 1.14,41. De 23-jarige sprintster, gespecialiseerd in de 500 meter, had een sterke start op de laatste dag in Salt Lake City.

Op de laatste kruising werd ze gehinderd door haar tegenstandster Erin Jackson, waardoor ze een slag moest laten lopen, maar ze behaalde alsnog een uitstekende tijd. Haar 1.13,21 was goed voor brons.

“Ik dacht: ik ga erlangs op de kruising, maar ze bleef voor me rijden en ik kon er niet omheen. Ik riep nog, maar het was te laat”, vertelde Kok na afloop over de laatste kruising.

Ondanks dat ze een betere uitslag is ontnomen, was Kok niet boos. “Ik kan het haar niet kwalijk nemen, het hoort er soms bij. Ze dacht dat haar coach zei dat ze aan de binnenkant moest blijven, maar hij zei dat ze naar de buitenkant moest. Miscommunicatie.”

“Het is erg jammer, want ik was zo dicht bij de overwinning.” Bij de WK afstanden moet Kok de 1000 meter aan zich voorbij laten gaan, omdat ze bij de NK afgelopen december ten val kwam en zich daardoor niet kwalificeerde.

Rijpma-De Jong eindigde als zesde met een tijd van 1.13,82. Miho Takagi o

Plaats een reactie