Jutta Leerdam teleurgesteld na deceptie op 1.000 meter in Salt Lake City

Voor Jutta Leerdam verliep de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City niet zoals gehoopt. De regerend wereldkampioene eindigde op het snelle Amerikaanse ijs op de elfde plaats met een tijd van 1.14,65.

Het goud ging naar de Japanse Miho Takagi, die met een tijd van 1.12,77 bijna twee seconden sneller was dan Leerdam. Takagi had Leerdam eerder dit seizoen al verslagen bij de wereldbeker in China, maar het verschil was toen niet zo groot.

Problemen met enkel

Leerdam was tot aan deze race zeventien wedstrijden op rij ongeslagen, maar dit seizoen loopt het nog niet soepel voor de wereldkampioene. Ze heeft al geruime tijd last van haar linkerenkel, waardoor ze niet optimaal kan schaatsen.

“Ik kan mijn kracht niet volledig benutten, ik schaats op zestig procent en voel me totaal niet mezelf”, reageerde Leerdam geëmotioneerd na afloop van haar race.

Bekijk hier de reactie van Leerdam:

De Amerikaanse Kimi Goetz won het zilver met een tijd van 1.12,85, terwijl het brons naar de Chinese Mei Han ging.

Leerdam reed haar race tegen Brittany Bowe, de houdster van het wereldrecord (1.11,61) sinds vijf jaar. Haar start verliep niet vlekkeloos en Bowe begon sterker. Halverwege leek Leerdam nog terug te kunnen komen, maar in de laatste meters werd ze volledig ingehaald door de Amerikaanse.

Antoinette Rijpma-De Jong eindigde als tweede achter Leerdam bij het afgelopen WK en EK, maar dit keer greep ze naast een medaille. Ze werd vijfde met een tijd van 1.14,11.

Isabel Grevelt behaalde de negende tijd met 1.14,41, maar bleef ver boven haar persoonlijk record. Ze was echter sneller dan Femke Kok, die met 1.14,21 tiende werd. Naomi Verkerk eindigde als zestiende en verbeterde haar persoonlijk record met slechts een honderdste van een seconde.

De wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City zijn de eerste races in Noord-Amerika voor de Nederlandse schaatsers. Dit weekend draait alles om records en snelle tijden op het snelste ijs ter wereld. Over drie weken zal er in Canada gestreden worden om de belangrijkste prijzen van het seizoen.

Volgende week zullen de schaatsers eerst nog een wereldbekerwedstrijd in Quebec rijden, waarna de meesten zich zullen voorbereiden op hun hoofddoel: de WK afstanden in Calgary (15-18 februari).

Plaats een reactie