Jordan Stolz verbreekt wereldrecord op de 1.000 meter in Salt Lake City

De omstandigheden waren verre van ideaal voor het behalen van topresultaten, maar dat weerhield Jordan Stolz er niet van om vrijdagavond een indrukwekkende prestatie neer te zetten. De pas 19-jarige Amerikaan verpulverde het wereldrecord op de 1.000 meter in Salt Lake City, een race waar nog lang over nagepraat zal worden.

Met een tijd van 1.05,37 verbrak Stolz niet alleen het scherpe record van Pavel Koelizjnikov (1.05,69), maar hij was ook veel beter dan de rest van het veld. De Chinees Zhongyan Ning eindigde als beste verliezer op ruim anderhalve seconde achterstand, wat overeenkomt met meerdere straatlengtes op de sprint.

‘Dit was niet gepland’

Op het ijs is Stolz altijd een spektakel, maar buiten het ijs blijft hij bescheiden. Verwacht dus geen uitbundige reactie van de jonge Amerikaan, zelfs niet nadat hij voor eigen publiek een wereldprestatie heeft geleverd.

“Ik hoopte dat dit ooit zou gebeuren, maar ik had het niet verwacht. Dit was niet gepland”, vertelde hij rustig na zijn race. Desondanks wist Stolz precies welke tijden hij moest rijden om het wereldrecord te verbreken. Hij somde deze moeiteloos op voor de NOS-camera: 16,2 – 24,2 – 25,0. Hij reed precies volgens dit schema, maar was zelfs een tiende sneller in de opening en de eerste ronde.

Of dit zijn beste rit ooit was, kon Stolz niet met zekerheid zeggen. “Dat is moeilijk te zeggen, omdat we al een tijdje geen race hebben gehad waarin ik op mijn best was.”

‘Gat is aanzienlijk’

Wat betekent dit voor de komende Wereldkampioenschappen afstanden, waar Stolz over drie weken zijn drie wereldtitels hoopt te verdedigen? Is hij daar ook onverslaanbaar? “Dat weet ik niet, er kan altijd iemand opstaan. Maar het gat is nu wel aanzienlijk.”

NOS-analist Erben Wennemars was aanwezig in Salt Lake City en zag de rit van Stolz van dichtbij. Hij genoot met volle teugen van het spektakel. “Dit is ongelooflijk. Als er een wereldrecord was dat zeer scherp stond, dan was het wel dat van Pavel Koelizjnikov.”

“Kjeld Nuis heeft Stolz vaak verweten dat hij een beetje laf rijdt, maar dit was allesbehalve laf. Hij begint zijn laatste ronde alsof hij nog moet starten, met zoveel energie.”

“Ik kan hier nog vaak naar kijken. Dit is echt schaatsen, met volle overgave. Je ziet het aan de manier waarop hij schaatst. Dit is gewoon het nieuwe schaatsen.”

‘Hier kunnen wij veel van leren’

Tim Prins presteerde ook uitstekend in Salt Lake City: hij reed een persoonlijk record en eindigde als beste Nederlander op de vijfde plaats.

Plaats een reactie