Jordan Stolz domineert de 1.500 meter in Salt Lake City

In Salt Lake City is er geen concurrentie voor Jordan Stolz op de 1.500 meter. De 19-jarige Amerikaan won de schaatsmijl niet met een wereldrecord, zoals hij vrijdag deed op de 1.000 meter, maar hij was opnieuw veel beter dan de rest. Met een tijd van 1.40,87 reed hij de derde snelste tijd ooit.

De Chinees Zhongyan Ning eindigde op de tweede plaats met een tijd van 1.41,78, bijna een seconde achter Stolz. Wesly Dijs veroverde het brons met een tijd van 1.42,77.

Menselijke prestatie

De prestatie van Stolz op de 1.000 meter was bijna buitenaards, maar een dag later bleek het jonge schaatstalent ook menselijk te zijn.

Het wereldrecord van Kjeld Nuis, dat sinds 2019 op 1.40,17 staat, bleek onhaalbaar. Hij had nog 0,7 seconde sneller moeten rijden, maar zijn tijd van 1.40,87 – een persoonlijk en Amerikaans record – was ook indrukwekkend. Alleen Nuis en Thomas Krol waren ooit sneller.

Zieke Nuis niet aan de start

Wereldrecordhouder Nuis had graag tegen Stolz willen strijden op het snelle Amerikaanse ijs, maar hij moest zich helaas ziek afmelden.

Gisteren nam Nuis nog wel deel aan de 1.000 meter, maar alleen om geen punten voor de wereldbekerstand te missen. Ook toen was hij al niet fit. Hij eindigde op de laatste plaats.

Stolz zette zijn toptijd neer in de voorlaatste rit en zag vervolgens dat Patrick Roest en Europees kampioen Peder Kongshaug uit Noorwegen zich stukbeten op zijn tijd. Kongshaug werd zesde, Roest eindigde op de veertiende plaats.

‘Best zware omstandigheden’

Dijs was daardoor de beste Nederlander. Hij kijkt tevreden terug op zijn rit en is blij met het brons, zijn eerste wereldbekermedaille op de 1.500 meter. Toch had hij graag sneller gereden.

“Ik was vooral gefocust op het behalen van een persoonlijk record. Op het snelste ijs ter wereld wil je je graag verbeteren, maar het is niet gelukt. De omstandigheden zijn behoorlijk zwaar, je botst tegen dikkere muren dan wanneer het ijs wel snel is.”

“Eigenlijk ging iedereen er stiekem wel vanuit dat Stolz weer een wereldrecord zou rijden, maar het feit dat hij dat niet doet, laat zien dat het echt wel zwaar is. Ook voor hem.”

Tim Prins won eerder op de dag de B-groep. Met een tijd van 1.43,53 verbeterde hij zijn persoonlijk record met maar liefst anderhalve seconde.

WK over drie weken

Dit weekend draait alles om wereldbekermedailles en snelle tijden op de wereldrecordbaan van Salt Lake City. Over drie weken staat het WK op het programma.

Plaats een reactie