Amerikaanse Erin Jackson wint 500 meter bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City

Erin Jackson, de Amerikaanse schaatser, heeft de 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. In haar thuisland was ze 0,36 seconden sneller dan Femke Kok, de wereldkampioen, die net naast een medaille greep. Kok eindigde op de vierde plaats, omdat zowel de Amerikaanse Kimi Goetz als de Koreaanse Kim Min-Sun sneller waren.

Op de snelste baan ter wereld kwamen de vrouwen niet in de buurt van het scherpe wereldrecord van de Koreaanse Lee Sang-Hwa, dat al sinds 2013 staat op 36,36 seconden. Jackson won de race in 36,90 seconden en was de enige die onder de 37 seconden dook.

Kok kwam met 37,26 seconden ook niet in de buurt van haar eigen nationale record van 36,96 seconden. Het verschil met de derde plaats was echter klein, slechts 0,04 seconden.

Jutta Leerdam eindigt opnieuw als elfde

Jutta Leerdam kon zich niet herstellen van haar teleurstellende 1.000 meter race van gisteren. Ze eindigde op de elfde plaats met een tijd van 37,70 seconden.

Gisteren had Leerdam het moeilijk op haar favoriete afstand. De wereldkampioen eindigde als elfde en sprak na haar race geëmotioneerd over haar enkelblessure. Door deze blessure heeft ze moeite om haar kracht om te zetten in snelheid op het ijs.

Een dag later probeerde ze het achter zich te laten, maar ook haar 500 meter race verliep niet zoals gehoopt. Ze maakte een fout bij de start en wankelde in de tweede bocht, waardoor ze ver boven haar persoonlijk record bleef.

Morgen krijgt Leerdam nog een kans op de 1.000 meter, die zondag voor de tweede keer wordt gereden.

Zware omstandigheden

Marrit Fledderus, die zich samen met Kok en Leerdam heeft gekwalificeerd voor de WK afstanden op de 500 meter, kon zichzelf ook niet verbeteren op de Amerikaanse wereldrecordbaan, waar de omstandigheden dit weekend zwaar zijn. Ze eindigde op de achtste plaats met een tijd van 37,59 seconden.

Naomi Verkerk bleef met 38,24 seconden ook ver verwijderd van haar persoonlijke record en eindigde als negentiende.

Kok was niet tevreden met haar prestatie. “Ik was gewoon niet scherp genoeg bij de start, daardoor verlies ik al veel snelheid in de eerste meters en dat is jammer. We hebben veel getraind, bij de eerste wedstrijden is het altijd afwachten hoe het gaat. Maar het moet natuurlijk veel beter”, reageerde ze.

Op vrijdag eindigde Kok al als tiende op de 1.000 meter, na een race met een te fanatieke voorbereiding. “Het is pas mijn tweede keer op een hooglandbaan. Ik had iets te veel gedaan voor de 1.000 meter.”

Plaats een reactie