Jordan Stolz verbreekt wereldrecord op 1.000 meter in Salt Lake City

Jordan Stolz heeft in Salt Lake City een sensationeel wereldrecord gereden op de 1.000 meter. Met een ongelofelijke tijd van 1.05,37 is de pas 19-jarige Amerikaan de tweede man ooit die onder de 1.06 wist te rijden. Het vorige record stond op naam van Pavel Koelizjnikov, die vier jaar geleden de eerste was die deze prestatie leverde met een tijd van 1.05,69. Stolz heeft nu nog een schepje erbovenop gedaan.

Stolz wist van tevoren precies welke rondetijden hij moest rijden en hij was zelfs nog iets sneller. Met een opening van 16,1 kwam hij na 24,2 en 25,0 op het snelle ijs van Salt Lake City tot de snelste tijd ooit.

Niet alleen heeft Stolz een wereldrecord gereden, maar hij heeft ook zijn (Nederlandse) concurrenten een flinke tik uitgedeeld. Zhongjan Ning uit China eindigde op maar liefst 1,6 seconde achterstand op de tweede plaats. Het brons ging naar de Italiaan David Bosa, die 1,69 seconde toegaf.

De beste Nederlander was Tim Prins met een tijd van 1.07,20, waarmee hij als vijfde eindigde. Jenning de Boo bleef met 1.07,37 slechts een honderdste boven zijn persoonlijk record en eindigde als zevende.

Kjeld Nuis, die drie weken geleden Europees kampioen werd, was niet in staat om mee te strijden om de medailles. Hij voelde zich niet fit, maar besloot toch van start te gaan om geen punten voor het wereldbekerklassement mis te lopen. Met een tijd van 1.15,16 eindigde hij op de negentiende plaats.

In de B-groep behaalde Joep Wennemars de overwinning met een persoonlijk record van 1.07,54. Tweevoudig wereldkampioen Kai Verbij mocht niet in het hoofdprogramma starten en werd tweede met een tijd van 1.07,82.

WK over drie weken

Dit weekend stonden records, snelle tijden en wereldbekermedailles centraal in Salt Lake City, maar over drie weken zal de strijd om de belangrijkste prijzen plaatsvinden in Canada.

Volgende week zullen de schaatsers eerst nog een wereldbekerwedstrijd in Quebec rijden, waarna de meesten zich zullen voorbereiden op hun hoofddoel: de WK afstanden in Calgary (15-18 februari).

Plaats een reactie