Jordan Stolz streeft naar een nieuw wereldrecord op de 1.000 meter bij de wereldbeker in Salt Lake City

Jordan Stolz heeft een duidelijk schema in gedachten: 16,2, 24,2 en 25,0.

Met deze rondetijden zou drievoudig wereldkampioen Jordan Stolz vanavond bij de wereldbeker in Salt Lake City een verbazingwekkende tijd van 1.05,40 op de 1.000 meter kunnen neerzetten, waarmee hij het wereldrecord van Pavel Koelizjnikov (1.05,69) zou verbeteren. “Ik geloof dat het mogelijk is. Ik moet het gewoon doen.”

Op het snelste ijs ter wereld is Stolz echter niet per se gefocust op het record. “Ik wil gewoon een perfecte race rijden. Ik ga niet voor een record, ook al hebben veel mensen het erover.”

“Ik voel geen druk om een wereldrecord te rijden, maar wel om een goede race neer te zetten. Ik voel geen druk van anderen, maar wel de druk die ik mezelf opleg om een goede race te rijden.”

Op vrijdagavond zal Stolz de 1.000 meter rijden op de eerste dag van de wereldbeker in Utah. Ook op zondag staat de kilometer op het programma.

Bekijk hieronder het schema van de wereldbeker in Salt Lake City, dat live te volgen is bij de NOS:

Een week geleden tijdens de Four Continents Championships, het equivalent van het EK voor andere continenten, behaalde Stolz al de vierde snelste tijd ooit. Met een tijd van 1.06,27 verbrak hij het Amerikaanse record van Shani Davis.

Belangrijke verbeterpunten

Ondanks deze geweldige prestatie zag Stolz nog genoeg ruimte voor verbetering. “De start was erg goed, maar de eerste ronde niet zo (24,6, red.). Ik had verwacht sneller te zijn, maar voelde dat ik nog genoeg kracht over had voor de laatste ronde.”

Om een wereldrecord neer te zetten, is die eerste volledige ronde cruciaal voor Stolz. “Bij de 600 meter weten we wat voor race het zal worden.”

Voor de schaatsers breekt nu de belangrijkste periode van het seizoen aan. Na vier wereldbekers in november en december en de continentale kampioenschappen komen de WK afstanden steeds dichterbij. Na de wereldbeker van dit weekend in Salt Lake City zal er volgende week nog een wereldbeker plaatsvinden in het Canadese Quebec.

Twee weken daarna, van 15 tot en met 18 februari, vinden de WK afstanden plaats in Calgary. Stolz gaat erheen als regerend kampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter. “Het is best lastig om drie wereldtitels te verdedigen.”

Toch gelooft Stolz dat het mogelijk is om zijn prestatie van vorig seizoen te evenaren. “Ik zit niet ver van het wereldrecord op de 500 meter. Maar ik heb niet volledig controle over de concurrentie, dat zullen we dit weekend ontdekken.”

Na de WK afstanden zal Stolz nog naar het Zuid-Duitse Inzell gaan. Daar vinden begin maart

Plaats een reactie