Marijke Groenewoud: Een Druk Schaatsseizoen en Haar Ambities op ‘The Fastest Ice On Earth’

Januari is een maand vol goede voornemens en nieuwe doelen voor velen. Maar voor Marijke Groenewoud is er geen tijd om stil te zitten, zij is het jaar 2024 begonnen met een overvolle agenda.

Haar schaatsleven is zo druk dat ze zelfs vergeten is wat haar laatste wedstrijd was. “EK afstanden, het ging niet slecht”, zegt ze stellig, terwijl ze zich bij het hotel op steenworp afstand van de ijsbaan van Salt Lake City bevindt, waar dit weekend wereldbekerwedstrijden worden gehouden.

Ze herinnert zich snel dat ze na het EK nog drie wedstrijden heeft gereden. “Oh ja, ik heb ook nog meerdere marathons gereden. Zelfs op natuurijs, en de marathon van Heerenveen.” En alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ze alle drie gewonnen.

Haar schema is druk, maar ook de jetlag kan haar parten spelen. Groenewoud is pas een paar uur in de Verenigde Staten als we haar woensdagmiddag spreken na een kort fietstochtje. Ze is laat aangekomen, zoals gebruikelijk bij het team van Jillert Anema.

Op de olympische baan van de Spelen van 2002 heeft ze ook een vol programma. Ze zal deelnemen aan de 3.000 meter, 1.500 meter, ploegenachtervolging en de massastart. En dat terwijl ze tien dagen niet heeft kunnen schaatsen.

Tenerife

“We hebben besloten om nog een week naar Tenerife te gaan om te fietsen in de zon. Dat was ook erg fijn. Dus ik denk niet dat het een probleem is dat we later zijn”, verklaart Groenewoud, die zondag ook nog eens haar 25ste verjaardag viert in de Verenigde Staten.

Afgelopen maandag vloog ze vanuit Spanje naar huis en op woensdag weer door naar Salt Lake City. Het is dus maar de vraag of ze de hoogte en het tijdsverschil goed heeft kunnen verwerken voordat ze vrijdagmiddag lokale tijd de drie kilometer rijdt.

“Dit weekend is natuurlijk niet het belangrijkste doel. Over drie weken hebben we de WK afstanden en dat is nu het grote doel.” Deze titelstrijd vindt plaats van 15 tot en met 17 februari in Calgary, en vanaf dit moment blijven alle Nederlandse schaatsers in Noord-Amerika.

‘The Fastest Ice On Earth’

En toch wil de kersverse Europees kampioen op de 1.500 en 3.000 meter niet zomaar meerijden als opvulling van de startlijst. “De afgelopen weken ging het gewoon ontzettend goed. Dus ik wil hier laten zien dat ik nog steeds in topvorm ben.”

Als het goed gaat op ‘The Fastest Ice On Earth’, zoals de Amerikanen het liefkozend noemen, zijn records nooit ver weg. En dat geldt zeker voor Groenewoud. Op dit moment heeft ze al haar persoonlijke records gereden in Heerenveen.

“Mijn doel is om altijd te blijven verbeteren en nieuwe records te vestigen. Ik ben vastberaden om mijn beste prestaties neer te zetten, waar dan ook ter wereld.”

Plaats een reactie