Nieuwe amateurbeelden van de Elfstedentocht van 1942 onthullen vrouwelijke schaatsers

Er zijn recentelijk unieke amateurbeelden opgedoken van de historische Elfstedentocht van 1942. Deze beelden zijn opvallend helder en scherp en zijn nu gedigitaliseerd. Wat vooral opvalt, is de aanwezigheid van vrouwelijke schaatsers die de tocht voltooien. Jessica Merkens, voormalig marathonschaatser en auteur van het boek “Op eigen houtje”, heeft eerder de verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht onderzocht. Merkens deelde met presentator Lucella Carasso dat ze nooit eerder vrouwelijke schaatsers had gezien in de Elfstedentocht van ’42.

De timing van politiek verslaggever en documentairemaker Jaïr Ferwerda kon niet beter zijn. Slechts twee dagen voor de val van het kabinet kreeg hij toestemming om BBB-voorvrouw Caroline van der Plas te volgen. In zijn documentaire “CAROLINE” heeft Ferwerda de zenuwslopende campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen vastgelegd. Tijdens een interview met presentator Coen Verbraak werd Ferwerda gevraagd of hij niet langer de politica had willen volgen, gezien de moeilijke gesprekken die momenteel plaatsvinden tussen de grote partijen.

Rob Oudkerk, voormalig huisarts en politicus, heeft een documentaireserie gemaakt over antisemitisme in Nederland. Als Jood heeft hij hier zelf nooit echt bij stilgestaan. Elisabeth Steinz heeft met hem gesproken over de documentaire die hij heeft gemaakt over de toename van antisemitisme na 7 oktober, de dag waarop de oorlog tussen Israël en Hamas begon.

Wat gaat er om in het hoofd van een pestkop? Journalist Saskia Loenen heeft zelf vroeger te maken gehad met pesten en besloot contact op te nemen met een voormalige pestkop. Ze heeft hierover geschreven in NRC. Hoewel er geen duidelijk antwoord kwam op de vraag waarom hij haar pestte, heeft een andere pester wel besloten om een brief te schrijven. Deze voormalige pestkop en Loenen schoven samen aan bij Mieke van der Weij om hierover te praten.

Luister hier naar deze aflevering van “Het Beste uit het Oog”. Als het je bevalt, vergeet dan niet om je te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: dagelijks twintig minuten verdieping over één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: dagelijks rond vijven één onderwerp in slechts 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: dagelijks een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en hoogwaardige journalistieke interviews.

Het Beste uit het Oog: elke zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de meest interessante gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen.

Plaats een reactie