Xandra Velzeboer wint brons op de 1.000 meter bij EK shorttrack in Gdansk

Xandra Velzeboer is er niet in geslaagd haar tweede individuele gouden medaille te veroveren bij de EK shorttrack in het Poolse Gdansk. In de finale van de 1.000 meter moest ze haar meerdere erkennen in de Belgische Hanne Desmet, die haar Europese titel prolongeerde, en landgenote Selma Poutsma, die het zilver greep.

De regerend wereldkampioene, die gisteren op de 500 meter het goud veroverde, pakte achter Desmet en Poutsma nog wel het brons.

Sterke start van Poutsma

In de finale eiste Poutsma direct na het startschot de koppositie op. Het lukte de sprintster, die op de 500 meter eveneens zilver won, echter niet favoriete Desmet achter zich te houden.

De 27-jarige Desmet had aan één inhaalactie genoeg om de Nederlandse shorttrackers voor te blijven. Ze oogde ijzersterk en hield in de laatste rondes de deur dicht, waardoor Poutsma geen kans meer had de Belgische in te halen.

Velzeboer, die dit seizoen nog geen enkele internationale race over 1.000 meter won, zat achter Desmet en Poutsma behoorlijk in het gedrang en het lukte haar niet zich nog te mengen in de strijd om de titel.

Ook in de halve finales stonden Velzeboer en Desmet samen op het ijs en was Desmet, die jarenlang meetrainde met de Nederlandse shorttrackselectie, al te sterk voor Velzeboer.

Penalty voor Van Oorschot en Boer

Diede van Oorschot, die zaterdag op de 1.500 verrassend de finale bereikte, sneuvelde op de 1.000 meter in de kwartfinales. Ze kwam als tweede over de finish, maar had tijdens de race de Française Gwendoline Daudet gehinderd. Dat kwam de twintigjarige Nederlandse op een penalty te staan.

Bij de mannen was Teun Boer de enige overgebleven Nederlandse troef op de 1.000 meter. De EK-debutant leek zich na een knappe inhaalactie te plaatsen voor de finale, maar bij die manoeuvre raakte hij de Brit Theo Collins. Volgens de hoofdscheidsrechter kon die actie niet door de beugel en Boer kreeg een penalty.

Jens van ’t Wout, die vorig jaar nog drie individuele medailles mee naar huis nam, hield de EK al na de eerste afstand voor gezien. Hij bereikte nog wel de finale van de 1.500 meter en eindigde daarin als vijfde, maar vertelde vervolgens te veel last te ondervinden van een enkelblessure.

De Europese titel op de 1.000 meter ging naar de Italiaan Pietro Sighel, die ook op de 500 en 1.500 meter ook al Europees kampioen werd.

EK begonnen met val

Voor Velzeboer waren de Europese kampioenschappen begonnen met een spannende strijd om de medailles.

Plaats een reactie